Újabb IMF-botrány

Hírösszefoglaló
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot rendelt el a francia köztársasági bíróság (CJR) tegnap, hogy tisztázza Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója szerepét egy üzletembernek, Bernard Tapie-nak 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében. Az ügyészség szerint Lagarde – még pénzügyminiszterként – az állam megkárosításával részesítette előnyben Tapie-t. A CJR az egyetlen intézmény, amely olyan személyek ellen eljárhat, akiket miniszteri hivatali idejükben elkövetett vétséggel vádolnak. – Hamisításban való bűnrészesség és sikkasztás gyanújának ügyében folyik a vizsgálat – idézte az MTI tegnap a bíróság ügyészét.
Lagarde pénzügyminiszter volt, amikor 2008-ban Bernard Tapie többévi vita után magánbíróságon megegyezett az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bankkal, amelynek 1993–1994-ben az Adidas sportszergyártó céget eladta. A miniszter azonban 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti – úgynevezett magánbíróságon történő – megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak. Lagarde, aki a nemi erőszakkal megvádolt Dominique Strauss-Kahn utódjaként került június 28-án a nemzetközi pénzintézet élére, tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el, amikor jóváhagyta a kártérítés kifizetését Tapie részére.
A Dominique Strauss-Kahn-botrány után az új IMF-vezető szerződésében szerepel, hogy elvárják tőle „az etikus magaviselet legmagasabb szintű normáinak teljesítését” és „még a látszatát is kerülnie kell a nem megfelelő magatartásnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.