Újabb lemondások a lengyel légierőnél?

Munkatársunktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az várható volt, a szmolenszki tragédiáról elkészült lengyel jelentés nemcsak a Varsó és Moszkva viszonyának megítélésében mutatkozó belpolitikai különbségeket, hanem a kormányzó Polgári Platform és az ellenzéki Jog és Igazságosság világlátásának eltérő voltát is tükrözi. A téma így elkerülhetetlenül része lesz a lassan kezdődő választási kampánynak is, amelynek fényében nem meglepő, hogy az orosz irányítók hibáit is megállapító, ám Kaczynskiékkal szemben a tragédiáért a felelősség nagy részét önkritikusan elismerő kormány előremenekül, s ennek jegyében újabb lemondások várhatók a hadseregnél. Mint a Gazeta Wyborczának kormányzati források elmondták, erkölcsi szükségszerűség, hogy a Miller-jelentés nyomán Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter távozását újabbak kövessék. A lap kérdésére egy meg nem nevezett magas rangú kormánytisztviselő kijelentette, lemondásokat várnak a hadsereg felső szintjein, főként a légierőnél, s ha a parancsnokok maguktól nem teszik ezt meg, le fogják őket váltani.
A Jerzy Miller belügyminiszter vezette bizottság pénteken nyilvánosságra hozott több mint háromszáz oldalas zárójelentése kiemeli a lengyel légierőnél uralkodó hanyagságot, gondatlanságot és mulasztásokat, az állami vezetők hivatalos repülőgépes utazásaiért felelős 36. különleges ezrednél zajló kiképzés alapvető hiányosságait, s három és fél oldalon több mint harminc ajánlást tartalmaz a katonai vezetőknek. A Miller-jelentés valóságos vádirat a különleges ezred, az ott uralkodó állapotok ellen, ettől függetlenül nem várható, hogy az egységet feloszlatják. A katasztrófa után az állami vezetők utazásaira egy Tu–154-es repülőgép maradt, ezenkívül a különleges személyeknek a LOT-tól bérelni is lehet Embraer 175-ös utasszállító gépet.

Felfüggesztés. A tábornok egészségi állapota miatt felfüggesztették a Wojciech Jaruzelski ellen a hadiállapot 1981. december 13-i bevezetése miatt zajló pert. A bíróság a döntését a legutóbbi orvosi vizsgálatok eredményeivel indokolta, amelyek szerint a limfómában szenvedő Jaruzelski a következő egy évben egészségi állapota miatt nem tud részt venni a tárgyalásokon. A Jaruzelski és még élő három társának a terhére rótt bűncselekmények 2020-ban évülnek el. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.