Újabb orosz sétahajó süllyedt el

Elsüllyedt egy sétahajó szombaton éjjel Moszkvában, miután uszálynak ütközött. Kilenc ember meghalt, köztük a kapitány is. Júliusban ez volt a második orosz vízi tragédia.

MN-összeállítás
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balesetet szenvedett egy hajó szombaton éjjel Oroszországban, ezúttal Moszkvában. A szerencsétlenség kilenc életet követelt, köztük a hajó kapitányáét – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese.
A tegnapi, nem végleges adatok szerint 16 ember volt a hajón a baleset pillanatában, közülük egynek sikerült kiúsznia a partra, hatot pedig kimentettek. A BBC tudósítója úgy tudja, az elhunytak valamenynyien vízbe fulladtak.
Az első hírek szerint külföldiek is voltak a hajón, ezt azonban később a megmenekült utasok cáfolták. A hivatalos közleményekben azonban az állt, hogy a Lasztocska nevű, mindössze 17 méter hosszú sétahajón két török állampolgárságú turista is utazott. A kimentett utasok elmondták, a hajónak különféle műszaki gondjai voltak. A Lasztocska a Moszkva folyón tett kirándulást, a katasztrófa a Luzsnyiki rakpartnál, a Moszkvai Állami Egyetem Veréb-hegyen álló híres épülete alatt, a Luzsnyiki stadion közelében történt. A folyónak az a része nagyon rosszul megvilágított – emelte ki a minisztériumi illetékes. A kapitány feltehetőleg nem vagy csak későn vette észre a sötétben a kikötőben veszteglő uszályt. Az ütközés következtében a sétahajó elsüllyedt. A folyó a szerencsétlenség helyszínénél három méter mély, a vízben a látótávolság pedig nem több néhány centiméternél. Tegnap délelőtt több célgép is a helyszínre érkezett, köztük egy úszódaru. Szakemberek az uszályt elvitték, hogy ezzel is könnyítsék a kiemelési munkálatokat. A Moszkva folyó érintett szakaszát órákra lezárták a hajóközlekedés elől.
Ismeretes, Oroszországban legutóbb három héttel ezelőtt történt súlyos hajóbaleset. A Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt egy kirándulóhajó, a tragédiában 122 ember vesztette életét, és mindöszsze 79-en menekültek meg. A katasztrófát egy kisebb vihar okozta, ami jelentéktelen volt ugyan, de a hajó rossz állapotban volt, ezért nem bírta a megpróbáltatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.