Vadlovakat telepítenek Mongóliába

Több mint harminc éve kihalt faj, az ázsiai vadló megmentését határozta el a prágai állatkert. Eddig négy példányt szállítottak hajdani természetes élőhelyére, Mongóliába.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai vadló (Przsevalszkij-ló, Equus ferus przewalskii vagy Equus caballus przewalskii) néhány egyedét visszatelepíti természetes élőhelyére, Mongóliába a prágai állatkert, amely a programra 3,5 millió koronát (39 millió forintot) kapott a Cseh Fejlesztési Ügynökségtől – jelentette a távirati iroda. A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen máig élő alfaja. Nyikolaj Przsevalszkij (1839–1888) orosz Ázsia-kutató fedezte fel 1879-ben. Zömök testfelépítés, vastag nyak, erőteljes fej, hosszú pofarész, kicsiny, hegyes fülek, rövid és álló sörény jellemzi. Testhossza 220-280 centiméter, marmagasság 120-145 centiméter, testsúlya 200-300 kilogramm. Húsz-huszonöt évig is élhet. Állatkertben fennmaradt faj, amelyről nemzetközi törzskönyvet vezetnek. Egykor az Uráltól Mongóliáig élt, a természetes populáció a XX. században kezdett csökkenni. Mongóliában az 1960-as években pusztult ki, az utolsó egyedet 1969-ben látták. Az ezután indított expedíciók tagjai már nem találtak egy lovat sem, és több mint harminc éve a „vadonból kihaltnak” nyilvánították.
A prágai állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat, június közepén egy mént és három kancát szállított Nyugat-Mongóliába. A program részeként még ebben az évben megépítik a nemzeti park vadőreinek otthont adó állomást. „Ha szeretnénk garantálni a Przsevalszkij-lovak biztonságos visszatelepítését, meg kell teremtenünk a megfelelő körülményeket az őröknek” – hangsúlyozta Miroslav Bobek. A prágai állatkert igazgatója szerint a visszatelepítési program 2012-ben és 2013-ban folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.