Végtelenített villamostender

A Ganz Skoda és a Solaris megtámadta a debreceni villamostendert a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, így augusztus 16. helyett legkorábban szeptember végén tudják aláírni a szállítási szerződést – közölte lapunkkal Szűcs László, a debreceni önkormányzat közbeszerzési osztályvezetője.

2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új eljárást kell kiírni a debreceni villamosbeszerzés ügyében, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisíti az eljárást, ami több hónapos késedelmet jelenthet. Ha nem emellett voksolnak, ám valamilyen jogorvoslatnak helyt adnak, visszautalhatják a tendert új értékelésre a kiírónak. Ez utóbbi variáció azt a választási lehetőséget adja az önkormányzatnak, hogy új győztest hirdet, vagy ő maga dönt a pályázat megsemmisítése és új – immáron a hetedik – tender kiírása mellett – tájékoztatott Szűcs László.
A debreceni 2-es villamos 7,2 kilométer hosszú sínpályájának építése már megkezdődött, ám a 85 százalékban európai forrásból, 5 százalékban pedig hazai társfinanszírozásból megvalósítandó beruházás járműszállítóját három éve nem sikerül kiválasztani. A 2014 januárjáig leszállítandó 18 villamos beszerzésére ez idő alatt öt eredménytelen közbeszerzési eljárást folytattak le. A legutóbbi, immár hatodik pályázaton indult hat cégből négyet technikai okokból kizártak a versenyből. Ezt követően az ötödik kiírás győztese, az olasz Ansaldo Breda és a Constructiones Auxiliare Ferrocarises (CAF) nevű spanyol cég maradt talpon, végül a 37,9 millió eurós ajánlatot tévő CAF került ki győztesen. A döntést Pajna Zoltán gazdasági ügyekért felelős alpolgármester jelentette be néhány hete, amikor elmondta azt is: a CAF mostani ajánlata az összes eddigi közül a legkedvezőbb volt. Ugyanez a cég ugyanis a negyedik közbeszerzés győzteseként 44, az Ansaldo Breda pedig – az ötödik pályázat befutójaként – 41 millió euróért szállította volna a villamosokat változatlan műszaki feltételek mellett.
Az előzményekről az alpolgármester elmondta: az olasz cég győzelmével zárult ötödik közbeszerzést az akkori második helyezett támadta meg, emiatt akkor új eljárás kiírására kötelezték az önkormányzatot. Az érvénytelenítésről szóló döntést viszont a debreceni önkormányzat támadta meg a bíróságon. Ha a bíróság őszre várható ítéletében a városnak adna igazat, a CAF-nál 3 millió euróval drágább ajánlatot adó olasz cég gyárthatná le a járműveket, ami már nem érdeke Debrecennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.