Vendégriasztó bűnügyi statisztika?

Ezer lakosra Zamárdiban 256, Siófokon 189 bűncselekmény jut – derül ki az egyik hetilapban közzétett legfőbb ügyészségi statisztikából. Eszerint Zamárdi az ország második „legbűnösebb kisvárosa”, és Siófok is a bűnügyi lista élvonalába került. Balázs Árpád, a legnépesebb balatoni üdülőhely polgármestere és Zamárdi első embere, Csákovics Gyula, valamint Balatonlelle önkormányzati vezetője, Kenéz István is tiltakozik a „hitelrontó megbélyegzés” miatt.

2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázs Árpád siófoki polgármester lapunknak azt mondta: szakszerűtlen az a statisztika, amelyik a nyaranta sokszorosára növekvő lakosságszámból eredő bűneseteket az állandó lakosságra visszaosztva mutatja. – A huszonnégyezer lakosú Siófok lélekszáma az üdülési szezonban százezerre duzzad, és miután az ügyészségi statisztika ezt nem veszi figyelembe, tehát az állandó lakosság számához viszonyítja a bűncselekményi adatokat, Siófok és a Dél-Balaton többi üdülőhelyéről is kedvezőtlen, kifejezetten hitelrontó kép alakulhat ki.
A legtöbb vendéget fogadó Siófok önkormányzati vezetője úgy véli: a statisztikának a lényeget és a valóságot kell tükröznie. A most – és a már korábban – közzétett bűnügyi adatok tehát torz képet festenek az egyes településekről. – Egyébként már többször szóvá tettük, hogy a magyar idegenforgalom szempontjából is kedvezőtlenek, és idegenforgalmi pozíciót rombolók ezek az adatok – mondta a lapunknak nyilatkozó Balázs Árpád.
A kis- és közepes települések országos listájának második helyére került Zamárdi polgármestere is visszautasítja a Legfőbb Ügyészség szemléletét tükröző statisztikát. Csákovics Gyula egyebek mellett arra emlékeztet, hogy Zamárdi ötezer ingatlanjából mindössze ezer van állandó lakos tulajdonában. A statisztikában szereplő bűncselekmények, a strandi és besurranásos lopások, autófeltörések nagy része az üdülőterületen történik.
– Az önkormányzat évről évre sokat tesz a közbiztonság javításáért, nemrég avattuk fel a körzeti megbízott új szolgálati helyiségét és anyagilag is támogatjuk a megyei rendőr-főkapitányság nyári bűnmegelőzési akcióját – mondta tudósítónknak Zamárdi polgármestere.
– Minden évben hangsúlyozzuk a balatoni bűnmegelőzési akciókat előkészítő tanácskozásokon a reális rendőrségi statisztika igényét. Úgy látom, ezzel a kérdéssel rajtunk kívül senki sem foglalkozik. Nincs válasz ezzel kapcsolatban a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetségben megfogalmazott felvetéseinkre se – állítja Balatonlelle polgármestere. Kenéz István is azt kifogásolja, hogy a bűneseteket nem a nyaranként ötvenezresre duzzadt üdülőhely lélekszámához, és az itteni, többségében nyaralóingatlanok számához, hanem Lelle 5200 fős, állandó lakosságához viszonyítják.
Arra pedig, hogy miként születhet az érintettek által kifogásolt bűnügyi statisztika, a Somogyi Hírlapnak Siófok rendőrkapitánya adott magyarázatot. Lengyel Róbert alezredes arra emlékeztet, hogy míg korábban bűncselekménynek számított egy autófeltörés során elkövetett táskalopás, ma – az ügyészségi állásfoglalás szerint – annyi bűncselekmény róható az elkövető terhére, ahány irat volt a károsult táskájában.
Emlékezetes, a Belügyminisztérium a múlt héten a bűncselekmények számának növekedését azzal magyarázta, hogy a rendőrséghez jóval több feljelentés érkezett az elmúlt évben, mert az emberek bíznak abban, hogy az ellenük elkövetett bűncselekményeket felderítik, és annak következményei is lesznek, továbbá a felderítés hatékonyabbá válása miatt is emelkedtek a statisztikai mutatók. Ezen- kívül a jogszabályi szigorítások következtében jóval nagyobb számban kerülnek rendőrségi eljárás alá olyan bűnelkövetők, akik a korábbi liberális szabályozás értelmében nem minősültek annak, mivel elkövetett lopásuk értéke nem érte el a 20 ezer forintot. Megjegyezték, Pintér Sándor belügyminiszter e várható tendenciát már a beiktatása előtt, parlamenti bizottsági meghallgatásai során jelezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.