Vissza Birminghambe

Munkatársunktól
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a július eleji hír sokat sejtető volt, miszerint a West Bromwich Albion fedezi a bokaműtéten átesett Gera Zoltán kezelésének költségeit, s szívesen látná újra a soraiban a Fulhamtől távozott, szabadon igazolható magyar labdarúgót. Tegnap pont került az ügy végére: az angol Premier League-ben szereplő birminghami klub kettő plusz egy évre szóló szerződést kötött Gerával. A magyar válogatott 32 éves csapatkapitánya korábban 2004 és 2008 között erősítette a West Bromwichot, s mindent elmond az akkori elismertségéről, hogy a „Mágikus Magyar” becenevet kapta. Visszatérése tegnap a klub honlapján uralta a fő oldalt, de az angol sportsajtóban is a vezető hírek között kapott helyet.
„Amikor Gera legutóbb itt játszott, a csapaton belül és a szurkolók körében is az egyik legnépszerűbb volt. Nemcsak klasszis futballistát nyertünk vele, hanem kiváló embert is. Remélem, olyan eredményesen munkát végzünk együtt, mint korábban” – fogalmazott a WBA honlapján Roy Hodgson vezetőedző, aki a Fulhamnél már dolgozott együtt Gerával, s közös munkájuk a 2009–10-es idényben azt eredményezte, hogy a londoniak a magyar légiós vezérletével bejutottak az első alkalommal kiírt Európa-liga döntőjébe. (A hamburgi fináléban aztán az Atlético Madrid hosszabbításban 2-1-re nyert.)
Régi-új trénere szavaival öszszecsengve nyilatkozott Gera Zoltán is a pepsifoci.hu oldalon: „Amikor Roy volt az edzőm, a Fulhamnél fantasztikusan sikerült a 2009–10-es szezonom, remélem azt az utat fogom most folytatni. Látom, hogy sok minden megváltozott, amióta itt játszottam, a klub egyértelműen előrébb lépett. Volt rá esély, hogy valami újat kezdjek, de mivel ismertem a klubot és Royt, nem választhattam mást és jobbat.”
Gera az előző szezonban Mark Hughes szakvezetőnél méltatlanul kevés játéklehetőséget kapott a Fulhamben, így várható volt, hogy távozik, Hodgson pedig nem váltotta be a reményeket a Liverpool kispadján. S a szálak a West Bromnál most újra összefutottak. Honfitársunk elhatározásán az sem változtatott, hogy a Fulhamnél június elején Hughes-t Martin Jol váltotta.
A 71 válogatott mérkőzésen 21 gólt szerzett Gera angliai pályafutása során eddig kezdőként 196-szor, csereként 80-szor kapott lehetőséget, s összesen 42-szer volt eredményes. Az elmúlt szezon utolsó mérkőzésén az Arsenal ellen kiállították, három összecsapásra szóló eltiltást kapott, de a rehabilitációja miatt egyébként is csak szeptember közepén lesz hadra fogható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.