Vitatott erdélyi Krisztus-szobor

Parázs vitába torkollott Erdélyben a Farkaslakára tervezett 22 méteres Krisztus-szobor megépítése. Míg a szobrász szerint az acélból készült alkotás „szép és beleilleszkedik a tájba”, addig építészek giccsesnek tartják a „pléhkrisztust”. A világ egyik legnagyobb Krisztus-szobrának jelenleg Lengyelország ad otthont.

Pataky István
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenéssel értesült a romániai Hargita megye közgyűlésének főépítészi hivatala a Farkaslaka községbe tervezett monumentális szobor megépítéséről. Szerintük a médiában közölt vázlatterv és a kivitelezést dokumentáló fotók alapján az alkotás kimeríti a giccs fogalmát, ráadásul a Krisztus-szobor és kilátó nem rendelkezik a felállításhoz szükséges dokumentumokkal. Az óriási szobor kezdeményezői egyértelműen elutasító választ kaptak a gyulafehérvári római katolikus érsekség egyházművészeti bizottságától is.
A rozsdamentes acélból készülő 22 méter magas, Jézus-kilátóként is emlegetett alkotást a Farkaslaka és Székelyszentlélek fölé tornyosuló, 934 méter magas Gordon-tetőre tervezték, s az ütemterv szerint augusztus huszonegyedikén avatnák. A Jézus szívének nevezett szobor-kilátó költsége meghaladja a kétszázezer eurót, a megépítést kezdeményező Protemp Alapítvány vezetői úgy vélik, a községbe látogatóknak „lehetőséget nyújt Farkaslaka, de azon túl Székelyföld turisztikai, idegenforgalmi látványainak megismeréséhez”. A látványtervet és makettet Zavaczky Walter készítette. A Székelyhon.ro hírportál által idézett székelyudvarhelyi szobrászművész azt mondja, alkotása „szép, és így beleilleszkedik a tájba is”. Farkaslakán sincs egyetértés a kilátóval kapcsolatban, egyesek alig várják, hogy megépüljön, mások pedig a fejüket fogják, attól tartva, az alkotás tájromboló lesz.
A brazíliai Rio de Janeiro híres Krisztus-szobrát több országban is igyekeztek túlszárnyalni. A Limában június végén felavatott, kezében Bibliát tartó Jézus a tizenöt méter magas talapzattal együtt 37 méter magas. (A brazil változat széttárja karjait, kezében nincs könyv, és harminc méter magas.) Ennél is nagyobb alkotás megépítését tervezik a horvátországi Splitben. Tavaly novemberben egyébként a lengyelországi Swiebodzin nevű kisvárosban is monumentális Krisztus-szobrot emeltek. Az alkotás talapzat nélkül 36 méter magas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.