Vizsgálják Toroczkaiék uszítását

A Terrorelhárítási Központ vizsgálatot indított a Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt – értesült lapunk. Egy büntetőjogász szerint Tyirityán Zsoltnak a zsidók lelövéséről folytatott eszmefuttatása kapcsán felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja. Az LMP a legfőbb ügyészhez fordult.

Munkatársainktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint vizsgálatot indított a Terrorelhárítási Központ (TEK) Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt. Úgy tudjuk, hogy a terrorelhárítás operatív eljárást folytat, amelynek a ténye sem nyilvános. A szervezet legfeljebb a nyomozás végeztével szolgálhat adatokkal az ügyről. A Belügyminisztériumban legkorábban mára ígértek tájékoztatást a témában, az Országos Rendőr-főkapitányságon pedig ugyanazt ismételték meg, amit előző nap is mondtak: tudnak a kijelentésekről, de ennél többet egyelőre nem kívánnak hozzáfűzni.

*

A Magyar Nemzet által megkérdezett jogi szakértők véleménye megoszlik abban, hogy megvalósított-e bűncselekményt Toroczkai és Tyirityán. Egy neve elhallgatását kérő ismert büntetőjogász szerint a Betyársereg vezetőjének kijelentései esetében felvethető a közösség elleni izgatás gyanúja. A büntető törvénykönyv ugyanis kimondja, hogy aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, az bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. – Esetleg szóba jöhet még a rémhírterjesztés és a háborús uszítás – tette hozzá a büntetőjogász. Toroczkainak a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor lelövéséről kifejtett gondolatai viszont csak akkor vethetik fel az emberölés előkészületének vagy az arra való felbujtásnak a gyanúját, ha a gyilkossághoz beszereztek például fegyvereket.
Ezzel szemben Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának nyugalmazott tanácselnöke szerint bármennyire is elítélendők morálisan az ilyen kijelentések, büntetőjogilag vélhetőleg nem lehet ellenük fellépni. Kiemelte: a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, amelynek a határain belül maradtak ezek a szavak. Ugyanakkor a nyugalmazott bíró szerint nyilvánvaló, hogy az elhangzottak ártanak Magyarországnak, és jelentős a veszélyességük a társadalomra, mivel akadhatnak olyanok (lásd: pécsi egyetemi lövöldözés, norvégiai ámokfutás), akik az ilyen agresszív szavakat tettekre akarják váltani.
Az LMP tegnap bejelentette, hogy a legfőbb ügyészhez fordulnak és a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezik a Magyar Szigeten történtek miatt. A párt közleménye szerint Tyirityán Zsolt és Dér Zsolt (ő is tagja a Betyárseregnek) „olyan állításokat fogalmaztak meg, amelyek az LMP szerint felvetik bizonyos bűncselekmények előkészületének gyanúját is”. Rámutattak: amit a szélsőjobboldali politikusok más bőrszínűek, zsidók, illetve vezető politikusok legyilkolása kapcsán előadtak, „az részben nyíltan rasszista és felháborító, részben pedig konkrétan az állam és minden polgárának biztonságát fenyegeti”. Ismert, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor agyonlövéséről értekezett a Magyar Szigeten szombaton Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő. Tyirityán Zsolt ugyanitt arról beszélt, készen kell állniuk arra, hogy lelőjenek „egy rohadt, tetves zsidót”, vagy egy „másabb bőrszínű” embert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.