Völgy után katlanéletérzés

Mondják, hogy a Művészetek Völgye befejezésével az egész társaság átzúdul a Nagyharsány–Kisharsány–Palkonya háromszögbe, az Ördögkatlan fesztiválra. A két esemény tényleg sok mindenben hasonlít, de persze azért nem fedi egymást a programkínálat. A katlant a Bárka Színház szervezi, emiatt nyilván nagyobb hangsúlyt kapnak a színházi programok, valamint az irodalom, és szerencsére még mindig a fiatal fesztiválok családias légköre lengi körül az idén mindössze negyedik alkalommal megrendezett eseményt.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes: a fesztivál fővédnöke a tavalyelőtt elhunyt Cseh Tamás és Törőcsik Mari. A színművésznővel is találkozhatunk a hétvégén Baranyában. Ma este például a Szarvassá változott fiú című, Juhász Ferenc művéből készült Vidnyánszky Attila-előadásban lép fel Trill Zsolttal egyetemben, az előadás a beregszászi magyar színház produkciója. Ők a Három nővér előadásukat is elhozták az Ördögkatlanra, idén ugyanis Kárpátalja a határon túli meghívott, felbukkan Tolnai Ottó költő, és kiállításkínálatban is ott vannak a kárpátaljaiak.
Törőcsik Marival holnap este Bérczes László, a Bárka Színház rendezője beszélget a színpadon a színésznő „csoda útjairól”. Tréfás utalás, Törőcsik Mari ugyanis elénekelte a jól ismert Cseh Tamás-dalt, a Micsoda útjaid voltak neked címűt (Törőcsik Mari énekel címmel filmfelvétel is készült ebből 1985-ben, ezt is levetítik szombaton a palkonyai Malomparkban). Az éjszakai mozizásokon kívül Törőcsik Mari Filmklub néven is fut egy vetítéssorozat, a szervezők a „filmet nézni fűben fekve” szimpatikus gondolatával és Törőcsik Mari közreműködésével készült klaszszikusokkal csábítják a közönséget.
Cseh Tamás már nem lehet velünk, de legalább kedves gesztusokkal emlékeznek rá a fesztiválon. Nagyharsányban kicsike színpadot állítanak a tiszteletére, az asztalon vörösbor és hamutartó, az előadás szabad, bárki zenélhet, persze azzal a kikötéssel, hogy méltó marad a produkció az énekes szellemiségéhez. Cseh Tamás emlékére kondul meg Nagyharsány harangja is. Dacára a többszörös kötődésnek, az emlékkoncert mégsem itt, hanem Kővágóőrsön, Cseh Tamás második otthonában lesz halálának évfordulóján, vasárnap.
A koncertkínálat miatt sem kell szégyenkeznie az Ördögkatlannak: lesz holnap Európa Kiadó, Kiscsillag a zárónapon. Lovasi András díszvendége is a fesztiválnak, és a Kiscsillag mellett más muzsikus kollégákkal együtt Lackfi János megzenésítésekkel is jelentkezik.

Civilek, kreatívok, Bánk. Laza környezet- és társadalomtudatos fesztivált is választhatunk a hétvégére, ma és holnap még tart a Bánki-tónál a Bánkitó fesztivál. Bár a célkitűzések komolynak hangzanak, elég ügyesen vannak tálalva ahhoz, hogy ne csak tanulságos, hanem pihentető hétvégénk lehessen Bánkon. Kreatív programok az örökifjú újrahasznosítás-gondolat jegyében, biciklis akadályverseny a környezettudatos közlekedőknek, találkozás „helyi hősökkel”, akik a hazánkban még nem eléggé komolyan vett, a közösségért tevékenykedő civil szférát képviselik. Mindez megfűszerezve néhány koncerttel, például a Kishúg fellépésével és a Korai Örömmel, mindenki megkönnyebbülésére kicsit elkanyarodva a megszokott fesztiválfelhozataltól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.