XVI. Benedek bírálata

A pápa repülőgépe tegnap délben érkezett Madridba, ahol több mint három napot tölt el a XXVI. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón. A repülőtéren a spanyol királyi pár, I. János Károly király és felesége, Zsófia királyné fogadta, és az irányadó teológusból lett pápa rögtön rátért jövetelének céljaira a fogadása után mondott első beszédében.

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápa a nem csak a katolikus ifjúsághoz intézett beszédben egyértelművé tette hallgatósága előtt, hogy a hit révén ők is biztos megtalálják az élet értelmét. Már nem először nevezte nevén és bírálta élesen a jelenkor legnagyobb kihívásait: a fogyasztási őrületet, a felületességet, az élvhajhászást, a testiség mindennapossá tételét, az együttérzés hiányát és a korrupciót. Ezek miatt is kell minél előbb méltó munkát találni és adni a fiataloknak, különben a kábítószer-hálózatok könynyű prédái lesznek – figyelmeztetett XVI. Benedek. Nem feledkezett meg a vallásgyakorlás mostani problémáiról és feszültségeiről, s az egymást tiszteletben tartó békés együttélésre helyezte a hangsúlyt a katolikusok és a más világnézetűek között.
Arra kérte a spanyolországi katolikus fiatalokat, hogy ne szégyelljék hitüket, és szót emelt az őket érő nyílt üldözés miatt, ami személy szerint őt is aggasztja. Megismételte azon meggyőződését, hogy a jelenlegi gazdasági válság az erkölcsi lazulás következménye is. A spanyol uralkodó beszédében ugyancsak azt hangsúlyozta: a „kilátások hiánya miatt csalódott fiataloknak nemcsak munkalehetőségeket, hanem értékeket is kell adni”, hogy „biztosan boldoguljanak ezekben a nehéz időkben is”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.