Zajlik az átalakulás

Az előző hónaphoz képest júliusban kevesebb cég húzta le a rolót, de éves összehasonlításban továbbra sem megnyugtató a helyzet – közölte tegnap az Opten cégnyilvántartó társaság.

Dénes Zoltán
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem enyhül a felszámolási hullám a cégvilágban, az elmúlt hónapban minden idők második legtöbb új eljárását indították meg – közölte az Opten Kft. Júliusban is fennmaradt a „hadiállapot” a magyar gazdaságban, mert bár mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma elmaradt az előző hónapban regisztrálttól, ez csak a cégvilág leépülésének sebességét lassítja – kommentálta a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Mint mondta, nem várható változás sem a felszámolások, sem a végelszámolások növekvő trendjében, legfeljebb a bővülés üteme mutathat kisebb-nagyobb eltérést a következő hónapokban. Júliusban 1993 vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ami – az előző hónapban kimutatott 2122 felszámolási kezdeményezés után – minden idők második legnagyobb adata.
Idén az első fél évben, az előző esztendő azonos időszakához képest 9,7 százalékkal több, 11 507 cég vált fizetésképtelenné. Összesen 13 694 végelszámolási eljárást indítottak, ami 58,1 százalékkal haladja meg a tavaly január–júliusit, és már most több, mint amenynyit 2010 egészében regisztráltak. Az elvileg a tulajdonosok által kezdeményezett cégbezárások a felszámolásokéhoz hasonló tendencia szerint alakulnak, azaz a júniusi adatokhoz képest tapasztalható némi csökkenés. Júliusban 1763 vállalkozásnál húzták le a rolót a tulajdonosok, ez 334-gyel több, mint tavaly júliusban, de 11,2 százalékkal marad el az előző havi adattól.
Ugyanez igaz akkor is, ha a cégbezárások növekedési ütemét vizsgáljuk: a csúcsot jelentő júniusi 82 százalékos emelkedés a hetedik hónapra 23,4 százalékosra szelídült, ami kétségkívül az idei legalacsonyabb adat. A végelszámolások idei megugrása mögött a hatóságok következetes fellépése húzódik meg azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek elmulasztották leadni a pénzügyi beszámolót – véli az Opten igazgatója, aki szerint e munka korántsem ért véget. A cégalapítások terén minden időtávon visszaesést hozott a július, a 3715 új alapítású vállalkozás 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 13,7 százalékkal marad el a júniusitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.