Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A bankok nem tanultak a válságból

Hírösszefoglaló
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi és ki hibáztatható a svájci UBS bank kétmilliárd dolláros veszteségéért? – teszi fel a kérdést a Financial Times a múlt héten kirobbant botrány apropóján. A lap – amelynek eszmefuttatásáról a Portfolio.hu számolt be – az óriásbank egyik kereskedőjének, Kweku Adobolinak a horribilis hátrányt okozó ügye kapcsán bocsátkozott fejtegetésekbe. Az elemzés szerint a bajt a pénzintézet laza kockázatkezelése, az egyik banki vezető felelőtlensége és az okozta, hogy a globális pénzügyi rendszer egyes szereplői nem tanultak a válságból, s továbbra is túlzott kockázatot vállalnak.
Hasonló álláspontra jutottak a politikusok, az elemzők és a bankárok. A kétmilliárdos ügy erősíti azt a felfogást, hogy minél előbb le kell választani a lakossági üzletágakat a „kaszinótevékenységet” végző befektetési üzletágakról. A Citigroup egyik elemzője arról beszélt: ha az eset egy nagy piaci részesedésű, lakossági ügyfelekkel rendelkező brit bankkal történt volna meg, óriási lenne a felhördülés. Valószínűnek látszik, hogy míg a lakossági bankok a jövőben is az állam kiemelt támogatását élvezhetik, a politikusok által „kaszinóknak” nevezett befektetési bankok erre a jóindulatra nemigen számíthatnak. Utóbbi pénzintézeteknek fokozottan kell figyelniük arra, hogy kockázatos tevékenységük még véletlenül se veszélyeztesse a lakossági betétek biztonságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.