Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A cél a társulati forma megtartása

Mint az nemrég kiderült, az előzetes híresztelésekkel ellentétben mégsem kell a Természettudományi Múzeumnak az Andrássy negyedbe költöznie. A Heti Válasz birtokába jutott, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kialakításáról szóló látványtervek szerint a helyzet marad a régi, a múzeum továbbra is az Orczy-kerti Ludovika Akadémia épületében maradhat. A Ludovika vívótermét használó Bárka Színházat várhatóan egyetemi kulturális központtá alakítják. Ez azonban számos kérdést vet fel.

Makrai Sonja
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) létrehozását a kabinet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemtől különváló, a közigazgatási felsőoktatást alaptevékenységként folytató közigazgatás-tudományi kar egyesülésével rendelte el. A felsőfokú közszolgálati szakemberképzés alapintézményeként létrejövő campus az eredeti tervek szerint 2012. január 1-jén kezdhette volna meg működését, a legújabb információk szerint azonban csak 2013 elején kezdődhet el a beruházás.
A Bárka Színházat, amelyet 2008 óta Seress Zoltán igazgatja, 1996-ban alapította a józsefvárosi önkormányzat. A teátrumot érintő változásokkal kapcsolatban még a nyár folyamán megkerestük Kis Norbert Józsefet, akit az NKE alapításáról szóló kormányhatározat végrehajtásának tárcaközi koordinálásával, illetve az átalakulással kapcsolatos ügyek egyeztetésére létrejött tárcaközi munkacsoport vezetésével bíztak meg. Már akkor azt a felvilágosítást kaptuk, hogy tárgyalásokat folytatnak a kerületi önkormányzattal egy egyetemi kulturális központ létrehozásáról, amely az egykori vívóteremben, a Bárka Színház otthonában kapna helyet. Kis Norbert József úgy nyilatkozott, a Bárka Színház vagyonkezelése így az új egyetemhez kerülhetne át. Ám mivel az NKE vagyonkezelésének kiterjesztéséről nem született kormánydöntés, még mindig nem tudni, hogy a színház költségvetésileg kihez tartozna, illetve a színház eddigi működését milyen mértékben befolyásolná a kulturális központ kialakítása. A legfőbb probléma, hogy ki lehet majd a Bárka Színház fenntartója a jövőben: a kerületi önkormányzat, a főváros, vagy az egyetem, esetleg közösen? A dokumentumok szerint a hármas egység lehet a befutó. Nem mindegy az sem, hogy kiszolgáló szervként kell-e működnie a Bárka Színháznak, vagy megtarthatja a jelenlegi társulati formát. Arról sem tudni, hogy a kulturális központ milyen vezetőséggel működhet és ez milyen mértékben változtatja meg a jelenlegi színházigazgató státusát. A tervezett átalakítás komoly problémát vet fel azzal kapcsolatban is, hogy a Bárkát a módosult előadó-művészeti törvényben foglaltak szerint milyen kategóriába is lehet majd besorolni: az intézmény nemzeti, kiemelt vagy pályázati intézménnyé válhat.
– A hármas finanszírozás használható ötletnek tűnik – egy darabig. Közben azonban meg kell oldani a kivezetés problémáját, hogy tiszta helyzet teremtődjön. Meglátásom szerint ez csak akkor lehetséges, ha a központon belül működő Bárka Színház a főváros kezébe kerülne. Nagyon fontos lenne, ha a főváros diszponálna minden színháza felett. Egy oktatási intézmény nem dönthet tiszta fejjel egy kulturális intézmény életéről, működéséről. A bizonytalanság ellenére remélem, hogy a Bárka Színházat csakis pozitív módon érintheti ez az átalakulás. Számomra az a legfontosabb, hogy társulati formában tudjunk tovább működni – nyilatkozta lapunknak az üggyel kapcsolatban Seress Zoltán igazgató.
Az NKE beruházásával kapcsolatban felmerült, hogy a projekt első szakaszában a rektori hivatal kialakításához felújítanák a főépületet, ez mintegy kétmilliárd forintba kerülne. Arról azonban nincs információ, hogy a kulturális központot mikor alakítanák ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.