Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A helyi gazdáké lesz az állami föld

Még a helyi gazdálkodók is példaértékűnek nevezték a Bükki Nemzeti Park által kiírt földhaszonbérleti pályázatokat, amiket arra a 4200 hektárnyi területre hirdettek meg, amit korábban egy részben olasz tulajdonban lévő cég bérelt szinte ingyen.

Dénes Zoltán
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Precedensértékűnek nevezte tegnapi közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium a Bükki Nemzeti Park által kiírt földhaszonbérleti pályázatot. A nemzeti park azt a 4200 hektárnyi területet hirdette meg, amit a részben olasz tulajdonban lévő Mariano Kft. korábban jogosulatlanul bérelt. Az ügy előzménye, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést. Az ügy – jelezte a tárca – precedensértékű, mert a nemzeti parkok 1990 és 1995 között számtalan, az állam számára előnytelen szerződést kötöttek több tízezer hektárra. A minisztérium arról is beszámolt, hogy a Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a területeket, amelyek után több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a bérlemény kisebbik részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részt pedig térítés nélkül használta. A megállapodás 1995-ös aláírásakor ráadásul csak 10 évre adhatták volna bérbe a földeket, ennek ellenére a szerződésben 20 éves időtartamot állapítottak meg – állítja a minisztérium, amely szerint a szakértői vélemények és a hatósági jegyzőkönyvek elhanyagolt állapotú földekről, természetvédelmi területekről, ősgyepekről és állattartó telepekről számoltak be.
Sárvári Attila, a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára lapunkat arról tájékoztatta, hogy a nemzeti parkkal közös együttműködésnek köszönhetően egy működőképes, fenntartható birtokszerkezetet terveztek meg. Ennek köszönhetően – tette hozzá – végre a helyi gazdálkodók juthatnak ismét lehetőséghez. A kiírásban nincs 200 hektárnál nagyobb blokk, viszont annál több a kisebb terület. A kisebb gazdálkodók akár csoportosan is pályázhatnak egy-egy blokkra. Az érdeklődés már a pályázat kiírása előtt is óriási volt a helyi gazdák körében. Úgy tudjuk, hogy az előzetes igények több mint ezer hektárra vonatkoztak.
A 4200 hektárnyi területre a pályázatokat október 3-ig lehet benyújtani a nemzeti parkhoz. Az elbírálást követően az eredményt október 25-én hirdetik ki, ezután pedig folyamatosan kötik meg a szerződéseket. A Bükki Nemzeti Park igazgatósága a terület meghirdetésekor a kormány birtokpolitikai koncepciójának megfelelően előnyben részesítette a kis- és közepes vállalkozásokat, a pályakezdő gazdálkodókat és az állattartókat. A szerződések szerint a pályázóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.