„A magyarok többsége romaellenes”

2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romaellenes érzelmeket táplál a magyarok túlnyomó többsége, s bár több közéleti személyiség is cigányellenes kijelentést tett, ezért a társadalom nem büntette meg – írja elemzésében 2009 májusában az amerikai nagykövetség. A WikiLeaks által közzétett táviratban az áll, hogy bár a kormány tagjai felszólították a lakosságot, hogy legyen toleránsabb a cigányokkal szemben, a kimutatások szerint a magyarok 80 százaléka előítélettel viseltetik a romák iránt. A távirat megemlíti Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány ügyét, aki azt állította, az előző két hónap összes rablását cigányok követték el. Ugyancsak idézi a Magyar Hírlapban megjelent Bayer Zsolt-cikket, amelyben a távirat szerint a szerző azt írta: a cigányok „nem emberek, hanem állatok”. A távirat elemző részében a szerző megállapítja, a kormány törekvései sem elegendők ahhoz, hogy ellensúlyozzák a cigányellenes attitűdöt, s ez a romákkal szemben előítéletes kijelentésekkel együtt aggasztó jövőképet vázol fel.
Egy 2009. februári levélben az amerikai nagykövetség ugyancsak a magyarországi cigányság helyzetét elemzi a tatárszentgyörgyi gyilkosságok fényében, azt írva, másfél év alatt 54 támadás történt cigányok ellen, amelyek során heten meghaltak, s bár egyértelműen növekszik a romák elleni erőszak, egyelőre senkit nem tartóztattak le. „Bár a lakosság szerint ez a rendőrség alkalmatlanságát bizonyítja, mások attól tartanak, ez a rendőrség nemtörődömségét mutatja a romák irányába” – írja a jelentés.
A levélben megemlítik Mohácsi Viktória „cigányvezetőt és európai parlamenti képviselőt”, aki a nagykövetségnek elmondta, egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a rendőrség befolyásolni akarja a vizsgálatot. Mohácsi szerint amíg ő meg nem érkezett a helyszínre, a rendőrség szakszerűtlenül végezte a munkáját, nem zárta le a helyszínt, a bizonyítékokat nem gyűjtötte össze, a tanúkat nem hallgatta ki. A táviratban megjegyzik, Mohácsi Viktória aggódik személyes biztonságáért, és 24 órás felügyelet alatt áll.
Az elemzésekben elfelejtettek megemlíteni cigány csoportok által elkövetett több súlyos bűncselekményt, így Marian Cozma vagy Szögi Lajos meggyilkolását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.