A művészet mint terápia

Négynapos művészetterápiai világkongresszust tartanak holnaptól Budapesten, amelyen a világ minden tájáról érkező szakemberek többek között azt is tárgyalják, hogyan lehetne itthon is nemcsak a képzésben, de bevett foglalkozásként is elismertetni a világszerte megbecsült művészeti gyógyító módszereket.

2011. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másodízben megrendezett kongresszus a szervezők reményei szerint előrelépést hozhat a sikeres terápiák közkinccsé tételével. A módszer népszerűségét jelzi, hogy immár a sport-, valamint az állatokkal asszisztált – például lovas – terápiák is egyre közkedveltebbek. Hász Erzsébet, a kongresszus házigazdája kiemeli: olyan gyógymódról van szó, amelynek nincsenek szövődményei és mellékhatásai.
A Novotelben szerdáig zajló tudományos eszmecsere Vásáry Tamás zongoraművész koncertjével veszi kezdetét holnap este. A hivatalos megnyitót hétfőn reggel tartják: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszéde után Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, továbbá Bitter István, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója köszönti a meghívottakat. A konferencián Nagy-Britanniától Brazíliáig nemzetközi hírű orvosok, terapeuták, művészek adnak elő. Hazánkból többek közt Jókai Anna író, Böjte Csaba ferences atya, Jelenits István piarista tanár és Sipos Lajos irodalomtörténész referátumát hallgathatják meg az érdeklődők.
Hász Erzsébet kérdésünkre elmondta: idehaza még félúton vagyunk a művészetterápia elismertetése felé. Jelzi azonban a módszer tekintélynövekedését, hogy egyre több területen használják fel az eredményeket – a pszichiátrián kívül többek között már veszélyeztetett terheseknél, a betegségmegelőzésben vagy az idősebbek rehabilitációs kezelésében is. Az Egyesült Államokban minden második egyetemen oktatják a művészetterápiát, nálunk viszont hiába tanítják a felsőoktatásban, a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében nem szerepel. A konferencia célja, hogy ez a helyzet mihamarabb megváltozzon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.