A napköziben is lesz tornaóra

Bár hivatalosan csak a jövő szeptembertől lesz kötelező a mindennapos testnevelés az általános iskolák első öt évfolyamán, az oktatási államtitkár azt szeretné, ha már idén megvalósulna a mindennapos testmozgás az iskolákban. Hoffmann Rózsa azt kéri az igazgatóktól, hogy amikor az órarendben nincs tornaóra, a délutáni napközi során pótolják ezt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonban a nem napközis gyerekeket nem lehet kötelezni a részvételre.

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben fordult az általános iskolai igazgatókhoz Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár annak érdekében, hogy már a csütörtökön kezdődő tanévtől megvalósuljon az iskolákban a kisdiákok mindennapos testmozgása. Levelében leszögezi: a most induló 2011/2012-es tanévben az 1–4. évfolyamos tanulók számára, azokon a napokon, amikor délelőtti órarendjükben a testnevelés nem szerepel, a délutáni napközi foglalkozáson, annak óraszáma, pedagógus-létszámkerete és infrastruktúrája felhasználásával kerülhet sor a többletfoglalkozásokra. Az államtitkár szerint ennek a korosztálynak országosan mintegy 80 százaléka veszi igénybe a napközit, ezért Hoffmann arra kéri az intézményvezetőket, gondoskodjanak róla, hogy – az igazolt sportolók indokolt elengedését kivéve – valamennyi gyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon. Az államtitkár levelében rámutat: a kormány egyik alapvető nevelési célkitűzése, hogy 2010-től a diákok fokozatosan hozzájussanak a mindennapos testnevelés lehetőségéhez. A jövő tanévtől az új, a nemzeti köznevelésről szóló törvény rendezi majd a helyzetet.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) indokolatlannak tartja Hofmann kérését a délutáni testmozgással kapcsolatban, a nem napközis gyerekek bevonása pedig szerintük megvalósíthatatlan. Mendrey László, a PDSZ elnöke érdeklődésünkre leszögezte: a napközikben ma is minden délután lehetőséget kell adni a gyerekeknek a szabadtéri testmozgásra. Ez szervezett keretek között történik, a körjátéktól a labdajátékokig. Mendrey szerint ugyanakkor megvalósíthatatlan a nem napközis gyerekek visszahívása a délutáni foglalkozásokra, a napközi ugyanis nem minősül tanítási időnek, vagyis senki nem kötelezhető a részvételre, a távollétért nem adható igazolatlan óra. A megoldást ebben az esetben is a Fidesz által is szorgalmazott egész napos iskola bevezetése jelentené. Az érdekvédő szerint sokkal sürgetőbb lenne a kérdésben az infrastruktúra fejlesztése, hiszen mintegy négyszáz tornaterem hiányzik, és sok helyen elegendő sportfelszerelés sem áll rendelkezésre.
Emlékezetes: Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője júliusban jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező, mindennapos testnevelést az általános iskolákban. A 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd az alsó tagozatban. A felső tagozaton egyelőre csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést. Az adatok szerint 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik sportinfrastruktúrával. A feltételek javítása érdekében négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben írnak ki létesítményfejlesztési pályázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.