Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A parlament előtt a távhőtörvény

Dékány Lóránt
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta az Országgyűlés elé az új távhőtörvény tervezetét a kormány. A javaslat elsődleges célja, hogy újfajta támogatási rendszert vezessen be a kapcsolt, vagyis az áram mellett távhőt is termelő erőművek számára. – Az új, hőtermelésen alapuló rendszer alapvető célkitűzése, hogy a lakossági távhőárak szinten tartása mellett a közszolgáltatási kötelezettséget ellátó távhőszolgáltatókat ösztönözze arra, hogy a tényleges energiamegtakarítással járó, nagy hatásfokú, kapcsolt termelésből vásároljanak – áll az indoklásban.
A törvénytervezetből egyébként nem igazán derülnek ki részletek, mivel azokat majd később miniszteri rendeletben határozzák meg. Így a szöveg szerint például az a társaság részesülhet majd táv-hő-szolgáltatási támogatásban, amelyik „az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendeletben meghatározottaknak megfelel”. Ezenkívül ugyancsak a tárcavezető állapítja meg a támogatás mértékét. Ugyancsak a miniszter dolga lesz, hogy kialakítsa rendeletében a támogatásra való jogosultság feltételeire, az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásra, adatkezelésre, a távhő-szolgáltatási támogatás kezelésére, nyilvántartására, kifizetésére, elszámolására, felülvizsgálatára, az ellenőrzésének rendjére, valamint az előírások megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezményekre vonatkozó szabályokat.
Az új támogatási rendszer a kötelező áramátvételt váltja, amely korábban a kapcsolt egységek által előállított villamos energia után nyújtott kompenzációt, szemben az október 1-jétől bevezetendő szisztémával. Ennek költsége azonban továbbra is a villanyszámlákban jelenik majd meg, kilowattóránként 1,2 forintos tételként. A pénzt a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító folyósítja a hőszolgáltatóknak, akik majd elszámolnak a hőtermelőkkel. A folyósítást és a jogosultságot a Magyar Energia Hivatal (MEH) folyamatosan ellenőrzi.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a távirati irodához eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a távhőtörvényt sürgősséggel tárgyalja majd a parlament, hogy október 1-jén, a hatósági távhőárral együtt érvénybe léphessen. Hozzátették, a MEH augusztus 31-ig benyújtotta javaslatát az új távhőár-szabályozásra és az alkalmazandó árakra. Ennek alapján az NFM előkészítette, és hamarosan társadalmi egyeztetésre is bocsátja a miniszteri rendelet tervezetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.