Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

A szomszédban, röptében

Munkatársunktól
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi röplabda Eb itt, a „szomszédban”, Ausztriában és Csehországban zajlott, de nem kavart túl nagy hullámokat a magyar médiumokban, nyilván a sportág sanyarú hazai helyzete miatt. Tóth Tamás, a honi szakszövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta, a hagyományos hatalmak mellett olyanok „üthettek” labdába, mint például Szlovákia, amely négy éve elindította válogatottját az Euroligában, kialakított egy fiatal csapatot, s most az Eb-5. helyig vitte. A szerbek is generációváltás után jutottak tíz év után újra a kontinens csúcsára kiváló utánpótlás-nevelésüknek köszönhetően. „Nálunk egy ötéves programnak kellene megvalósulnia, hogy esélyünk legyen az Eb-szereplésre. Jelenleg a középmezőnyben, a 24–25. helyen vagyunk a földrész férfiválogatottjai között, de az Eb a kosarasokkal szemben 16 csapatos, tehát jóval nehezebb odakerülni. A nőknél elindítottunk egy folyamatot az Euroliga-szerepléssel, a fiúknál is ezt az utat szeretnénk járni.” A nemzeti gárda szeptember elején kettős vereséggel elvérzett a lettek elleni olimpiai előselejtezőn, Kántor Sándor szövetségi kapitány szerződése az év végén lejár; az elnök szerint most a szövetség térfelén pattog a labda, de előbb a feltételrendszert akarják megteremteni, csak utána foglalkozni személyi kérdésekkel. „Itthon alulkommunikálták az Eb-t, pedig itt volt a szomszédban, a szerb–olasz döntő telt ház, 8000 néző előtt zajlott. A rendezés is lehet egy út, az osztrákoknak gyengébb csapatuk van, mint nekünk, háromszor kikaptak 3-0-ra, de kiváló eseményt hoztak össze, s elindultak felfelé.” Nekünk női vonalon akadnak kandidálási terveink a 2015-ös Eb-re. Érdekesség, hogy ebben az évben a kosárlabdázók is szívesen szerveznének Eb-t a hölgyeknek. „A kettő nem üti egymást, a kosarasoké júliusban, a miénk ősszel lenne, kérdés, hogy kormányzati támogatás akad-e majd mindkettőre. Én mindenesetre most Bécsben már elkezdtem a lobbizást, és pozitív visszajelzéseket kaptam” – mondta Tóth Tamás. Hozzátette, itthoni fontos cél, hogy a röplabda is bekerüljön az adókedvezménnyel támogatható látványsportok közé, ez januárban esedékes lehet az ígéretek szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.