Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Adómilliárdok a parlament napirendjén

Hírösszefoglaló
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági tárgyú törvények uralják a parlament e heti kétnapos ülésének napirendjét. A képviselők akár már ma dönthetnek arról, hogy a vállalkozások miként igényelhetik vissza azt az összesen 250 milliárd forint forgalmi adót, ami az Európai Unió bíróságának döntése miatt jár nekik. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtott törvényjavaslata szerint a vállalkozások október 20-ig kérelmet nyújthatnak be az eddig visszatartott forgalmi adó kifizetésére. Ugyancsak megvitatja a parlament az államháztartási törvény módosításáról szóló indítványt. Matolcsy György ebben azt kezdeményezte, hogy a jelenlegi minimum 45 helyett csak 30 napnak kelljen eltelnie az adótörvények kihirdetése és hatálybalépése között. Az Országgyűlés napirendjén jelenleg egy adóemelésre vonatkozó kormányjavaslat szerepel, amelynek elfogadásával november 1-jétől 13 forinttal emelkedne a gázolaj jövedéki adója, nőne az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adója, valamint a játékadó. A mostani szabályok szerint ahhoz, hogy a jövedékiadó-emelés november 1-jén hatályba lépjen, legkésőbb e hét végén ki kellett volna hirdetni a törvényt, ám a zárószavazást várhatóan csak a jövő héten tartják.
Hétfőn dönt a Ház a katasztrófavédelmi törvény módosításáról. Pintér Sándor belügyminiszter javaslatának elfogadásával állami kézbe kerülhetnek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok.
Kedden a zárszámadásról kezdődik vita a parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.