Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Aggodalom a marcoule-i tűz miatt

2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyugszanak a kedélyek Franciaországban a Marcoule-ban hétfőn bekövetkezett baleset után, amelyben egy férfi meghalt, négy megsebesült. A nukleáris telepen keletkezett tűz és robbanás aggodalmat váltott ki az atomerőművekkel bőségesen ellátott országban, ahol azt ígérik, kivizsgálják a szerencsétlenség okait. A zöldek alapos tájékoztatást követelnek, a hatóságok pedig nem győzik hangsúlyozni: üzemi baleset történt, radioaktív szivárgást vagy vegyi szennyezést nem észleltek.
Mint arról beszámoltunk, a baleset a Socodei társaság egyik, enyhén radioaktív hulladékokat feldolgozó üzeme, a Centraco kemencéjében történt. Ugyanezen a telepen működik a Francia Atomenergia-bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja és az Areva nukleáris vállalat egyik kísérleti centruma is. A történtek után a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tájékoztatást kért Párizstól.
A szerencsétlenség füstmérgezés miatt ápolt három sérültje már elhagyhatta a kórházat, a negyedik munkás testének nagy felülete megégett, állapota életveszélyes. A Marcoule-től 2,5 kilométerre lévő, 960 lelkes Chusclan városka lakóinak többsége a nukleáris üzemben dolgozik, most a baleset áldozatát, az 51 éves José M.-et siratják, akinek szénné égett holttestét a tűzoltók hozták ki az épületből.
A nukleáris biztonságot felügyelő hatóság, az ASN tíz év alatt 18 kisebbnek számító hibát, illetve balesetet észlelt a feldolgozóüzemben, többek közt nem működött megfelelően a riasztó, a felügyelőrendszer, vagy megnövekedett a radioaktivitás szintje. Tavaly javult a helyzet, idézte az ASN-t a Le Parisien. A legutóbbi hiányosságot tavaly májusban jelezték, akkor egy időre csökkentett kapacitással működtették a feldolgozót, mert négy napig nem volt jó a tűzjelző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.