Aggódik az amerikai nagykövet

2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Mark Gitenstein ellenzi a nagybányai önkormányzat tervét, miszerint hamarosan lebontják a máramarosi megyeszékhelyen a főleg romák lakta illegális építményeket, a helyi lakcímmel nem rendelkező polgárokat pedig hazaküldik. Az amerikai diplomata tegnap közleményben fejtette ki aggodalmát az észak-erdélyi város polgármesterének kezdeményezése kapcsán, kifogásolva, hogy előzetesen nem értesítették a tervről a pléhviskók lakóit.
Gitenstein közölte: osztja az Amnesty International és más civil szervezetek véleményét, amelyek ellenzik a kilakoltatásokat és az építmények lebontását. Catalin Chereches polgármester azonban bocsánatkérésre szólította fel a jogvédőket, amiért a helyi viszonyok ismerete hiányában, „londoni irodájukban ülve” deportálással vádolták a nagybányaiakat. A liberális elöljáró leszögezte, kezdeményezése nem általában a romák, hanem a törvénytelenül letelepedett személyek ellen irányul, hiszen a megyeszékhely nem köteles, és nem is képes eltartani a más vidékről érkezőket, akik ráadásul társadalomellenes cselekedeteket követnek el. Hozzátette, már felvette a kapcsolatot azokkal az önkormányzatokkal, ahonnan a törvénytelenül tartózkodó romák származnak, az érintetteket értesítették a tervezett intézkedésről, míg a nagybányai személyi igazolvánnyal rendelkezőket szociális lakásokba költöztetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.