Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Amerikában és itthon is esküt tettek

Több száz határon túli magyar tett állampolgársági esküt a hét végén. Szekszárdra hat országból érkeztek látogatók az ünnepélyes eseményre, a kanadai Clevelandben pedig Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében tartottak eskütételt.<br />

Munkatársunktól
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál köztársasági elnök kettős állampolgárság felvételére buzdította a clevelandi magyarokat, amikor az ohiói városban megkoszorúzta Mindszenty József bíboros szobrát a főpapról elnevezett téren. – Mindszenty mindig azt hangoztatta, hogy a magyarok számára a szabadság a legfontosabb, és ebből egy jottányit sem engedett – mondta az államfő, aki arra emlékeztetett, hogy a magyar kormány már a legelső intézkedéseivel lehetővé tette, hogy ne csak lelkileg és kulturálisan, de a kettős állampolgárság intézményén keresztül jogilag is egyesüljön a nemzet. A clevelandi Magyar Örökség Múzeumában egytucatnyian tették le csoportosan a magyar állampolgársági esküt Schmitt Pál jelenlétében.
Eközben Szekszárdon hat országból érkezett kétszázötven határon túli magyar tett ünnepélyes állampolgársági esküt a hét végén. Az ünnepségen Schmittné Makray Katalin azt mondta, hogy azok, akik most esküt tettek, jogos jussukat kapták vissza: a magyar állampolgárságot. – Hazánknak most olyan vezetői vannak, akik tudják, mit jelent egy nemzet fiainak egymáshoz tartozni, testvéri szeretetben élni – fogalmazott a köztársasági elnök felesége.
Horváth István (Fidesz–KDNP) polgármester kitért arra, hogy az eskütétel azért is ünnep, mert sikerült sok családon belül erősíteni a nemzeti összetartozás érzését azzal, hogy a családok minden tagja magyar állampolgárrá vált.
Sólyom László volt köztársasági elnök üdvözölte, hogy a szlovákiai kisebbségi magyarság egyes tagjai nyilvánosan vállalják a felvett magyar állampolgárságot, ugyanakkor ragaszkodnak szlovák állampolgárságukhoz is. A volt államfő lelkesítő, nagyszerű példának nevezte a magyar nyelv használatára felszólító röplapmozgalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.