Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az MSZP-elnök már nem emlékszik

Egy WikiLeaks-távirat szerint Mesterházy Attila 2008-ban arról beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány idején a titkosszolgálatok átléptek egy határt. A nemzetbiztonsági bizottság volt és jelenlegi tagjait arról kérdeztük, hogyan lehet feloldani a „fideszes árnyék-titkosszolgálatról” szóló akkori szocialista kommunikáció és Mesterházy nyilatkozata közötti ellentmondást.

Török László
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás József, az azóta megszűnt SZDSZ egykori országgyűlési képviselője, a bizottság volt tagja Mesterházy Attila most nyilvánosságra került szavai kapcsán lapunknak azt mondta: az UD-ügy kirobbanása idején, különös tekintettel az akkor elhangzott miniszteri nyilatkozatokra (bővebben keretes írásunkban – a szerk.), vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta. Szavai szerint a legalább két tucat kérdést – köztük Dávid Ibolya MDF-elnök CD-botrányát, illetve az UD-vel szemben folytatott eljárásról kiszivárgott információk problémáját – felsoroló indítványát akkor a Fidesz és az MSZP nem támogatta. A volt politikus ezt azzal magyarázta: a biztonsági cégtől és ügyfeleiktől lefoglalt számítástechnikai eszköz és adat olyan mennyiségű volt, hogy átvizsgálásukig az MSZP nem kívánt a kezdeményezés mellé állni, a Fidesz pedig akkoriban nem tudhatta, hogy milyen információi lehetnek még az elhárításnak az UD-ről és tevékenységéről.
Mint arról tegnap fővárosi kiadásunkban beszámoltunk: a Világgazdaság honlapján az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéről küldött és a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott táviratokban Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnökségi tagja 2008-ban aggályait fejezte ki a titkosszolgálatok működése, valamint az UD Zrt. ügye kapcsán. „Többet tudok, mint amit az újságokban láttak, és ez rossz, anynyira rossz, hogy többet már nem is szeretnék tudni. A pártok háborúban állnak, és félek attól, hogy a titkosszolgálat átlépett egy határt” – mondta amerikai diplomatáknak Mesterházy Attila. Ő most úgy nyilatkozott, fogalma sincs arról, mit érthetett a jelentés szerzője azon, hogy ő többet tud, mint ami a sajtóban megjelent. A pártelnök az azóta eltelt három évre hivatkozva azt állította, pontosan már nem emlékezhet arra, mit mondott.
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagja kérdésünkre kifejtette: annak idején benne is felmerültek ilyen aggályok, amikor pártjának politikusai a Fidesz-polipról, az akkori ellenzéki párt pedig a titkosszolgálatoknak politikai célok mentén történő felhasználásáról beszélt. Mint mondta, ezek az aggályai később sem szocialista, sem fideszes vonatkozásban nem igazolódtak.
Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság volt MSZP-s alelnöke nem kívánt nyilatkozni a témában, ugyanis a botránnyal összefüggésben őt is megvádolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.