Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az ombudsman alkotmányos kifogásai

Munkatársunktól
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Máté szerint sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők – a családtámogatási törvény alapján – összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa legújabb jelentésében leszögezte, alkotmányos visszásság, hogy a törvény a támogatás megállapítása szempontjából nem tekinti családnak a valóságos családi formaként funkcionáló életközösségeket, mivel nem engedi a korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból származó, közösen nevelt gyermekek együtt számítását. Az ombudsman kitért arra, hogy az ilyen helyzetben lévők évente mintegy 50-100 ezer forintos támogatástól esnek el, és számos további támogatásra sem jogosultak.
Szabó Máté megkeresésére Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője kifejtette, a törvényi szabályozás alkotmányossági szempontból nem kifogásolható, az éppen hogy a házasság intézményének védelmét érvényre juttató, tudatos állami értékválasztást tükrözi.
Az ombudsman ettől függetlenül felkérte a minisztert, kezdeményezze a törvény olyan módosítását, amely a különböző családi formák egyenlőként kezelését biztosítja. Lapunk megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium későbbre ígért választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.