Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Bányatragédia Walesben

Holtan találtak meg négy vájárt azután, hogy beomlott egy dél-walesi szénbánya még csütörtökön. Félszáz szakember, köztük búvárok és a szerencsésen megmenekült munkások is a helyszínen dolgoztak, de a mélyben rekedt emberek egyikét sem tudták megmenteni, a tulajdonos is az áldozatok között van.

Győr Ágnes
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először három helyi vájár holttestét találták meg a mentőegységek tegnap azután, hogy Dél-Walesben, a Swansea-völgyben helyi idő szerint csütörtökön víz árasztott el egy szénbányát – jelentette tegnap a BBC. A Pontardawe város közelében történt tragédiát feltételezések szerint az okozta, hogy átszakadt az egyik fal, amely a munkaterületet régebbi, használaton kívüli, vízzel teli járatoktól választotta le. A baleset idején heten dolgoztak a bányában 90 méterrel a föld alatt. Ketten még időben ki tudtak menekülni, és kisegítették egy harmadik társukat is. Egyiket a közeli kórházban kezelik, állapota nem súlyos – adta hírül a Daily Mail. Az újság értesülései szerint a föld alatt rekedt áldozatok között volt a bánya tulajdonosa is.
Tegnap késő délután már csak egy ember után folytatták a kutatást a szakemberek, akik bíztak abban, hogy még idejében sikerült behúzódnia egy védett üregbe. A vízszint a járatokban magától is elkezdett ereszkedni, de a szakemberek pumpákkal igyekeztek minél gyorsabban megszabadulni a maradéktól. A három testet nem egy helyen találták meg, amiből arra következtettek a mentők, hogy a csapat menekülés közben több részre szakadt.
Tegnap kora délután még derűlátóan nyilatkozott újságíróknak a dél-walesi rendőrség elöljárója, Phil Davies rendőrfőkapitány, mondván, hogy a mentőakció nem zárult le, és valamennyi sürgősségi szervezet munkatársa próbálja minél gyorsabban kihozni a bányászt.
Chris Margetts, a közép- és nyugat-walesi katasztrófavédelem munkatársa arról beszélt, hogy a szakemberek eltakarították a törmeléket, így a bánya fő járatának alján levő teremhez is hozzá tudtak férni. A még időben kimenekült bányászok közül ketten a helyszínen segítettek a félszáz szakember – köztük speciális búvárok – részvételével zajló mentésben. Munkájukat azonban a nagy mennyiségű iszap hátráltatta. Végül megtalálták a negyedik áldozat holttestét is.
A Gleision egy kisebb, magántulajdonban levő szénbánya, amelyet 1993-ban nyitottak meg a Tawe folyó menti meredek hegyoldalban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.