Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bejegyezték az erdélyi néppártot

2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új alakulattal gazdagodott az erdélyi magyar politikai paletta, miután a bukaresti táblabíróság tegnap kihirdetett ítélete jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzését. A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által kezdeményezett párt létrehozása nem volt zökkenőmentes, mivel a román főváros törvényszéke júliusban elutasította az alakulatnak a pártjegyzékbe való felvételét.
Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke, az új alakulat ideiglenes elnöke tegnap a bejegyzés kapcsán Kolozsváron elmondta: az alakulat nem cél, hanem eszköz a kezdeményezők számára ahhoz, hogy képviseljék azt a több mint félmillió erdélyi magyar választót, aki az utóbbi években kiábrándult az eddigi magyar képviseletből. (A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek egyetlen politikai érdekvédelmi szervezetként az 1990-es parlamenti választásokon egymillió magyar szavazatot sikerült összegyűjtenie, 2008-ra azonban ez a szám 400 ezer alá csökkent.) Toró T. Tibor kifejtette, meg szeretnék erősíteni az EMNT és az EMNP stratégiai partnerségét, továbbá kiemelte a következő időszak három prioritását. Az EMNP a közeljövőben a Romániában októberben rendezendő népszámlálásra fog koncentrálni, és mindent elkövet, hogy valamenynyi erdélyi magyar bátran vállalja identitását. Továbbá társadalmi vitát indítanak az erdélyi magyar közösség gazdasági fejlődését célzó, előremutató stratégiáról, a Mikó Imre-tervről, ugyanakkor központi szerepet kap a Verespatakra tervezett ciántechnológiás bányaberuházás ügye, amelyet a pártalapítók elutasítanak. Az EMNP egyébként várhatóan még az idén megrendezi első kongresszusát.

Tiltakozás. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) önálló magyar nyelvű intézeteinek és karainak létrehozását követelik az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek a román kormánytól. A felsőoktatási intézmény magyar diákjai a napokban már utcai tiltakozó akciókon adtak hangot nemtetszésüknek, amiért a MOGYE román vezetősége által megszavazott egyetemi charta nem teszi lehetővé a magyar tagozat önállósodását. Mivel a törvényes lehetőségeket kimerítették, a magyar pedagógusok sürgős jogorvoslatot követelnek a kormányon lévő RMDSZ-től az anyanyelvi oktatás felmorzsolódásának megakadályozása céljából. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.