Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Benyovszkyra emlékeznek

Tudományos konferencián idézik fel Benyovszky Móric, Madagaszkár egykori királya tetteit a gróf életének kutatói szeptember 30-án az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A 265 éve született, 225 esztendővel ezelőtt szigete partjainál ágyúlövés áldozatává vált magyar világutazó emléke előtt több nemzet képviselői is tisztelegnek.

Nagy Áron
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kapitány és katona a Föld túlsó oldalán című amerikai mozi akár a magyar Benyovszky Móricról is szólhatna. A ma 265 éve született magyar nemes ugyanis nemcsak a harcmezőket járta meg, de a kamcsatkai orosz hadifogságból elindulva áthajózott Ázsia számos tengerén, s 40 évesen bekövetkezett halála előtt még azt is elérte, hogy Madagaszkár bennszülött népe királyává választotta. Ezek tudatában aligha meglepő, hogy a nagy utazó világrajövetelének és elhunytának idei évfordulóját tavaly novemberben a kiemeltek közé sorolták az illetékesek, és az idén tudományos konferencián emlékeznek meg tetteiről az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében.
G. Németh György, a Benyovszky Móric Társaság elnöke és a rendezvény szervezője lapunknak elmondta, hogy Madagaszkár királyának magyar kutatói mellett a Lengyel, a Szlovák és a Francia Intézet is rövid beszámolóval készül a szeptember 30-i összejövetelre. A civil szervezet célja egyfelől az, hogy a hazai közönséggel jobban megismertesse a kalandos életű férfiút, másfelől pedig lehetőséget akartak adni a tudósoknak, hogy legfrissebb eredményeiket bemutathassák.
Az emlékülés egyébként nyilvános, de regisztrációhoz van kötve (a társaság honlapja: www.benyovszky.hu). Az eseményt a Külügyminisztérium nevében Hóvári János helyettes államtitkár nyitja meg, és számos hazai múzeum és tudományos intézet támogatja.
Emlékezetes, a társaság helyezte el a neves magyar utazó egykori állomáshelyén, Maroantsetrában az első magyar emlékszobrot, valamint egy háromnyelvű táblát Antananarivóban, Madagaszkár fővárosának Benyovszkyról elnevezett utcájában. Kezdeményezésükre és támogatásukkal jelent meg 2004-ben Benyovszky madagaszkári naplója, a Protocole du régiment des Volontaires de Benyowszky az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában francia, angol és magyar nyelven. Terveikről G. Németh György elárulta: szeretnék elérni, hogy a konferencia anyaga nyomtatásban is megjelenhessen, illetve azt remélik, jövőre újabb expedíciót szervezhetnek az afrikai szigetországba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.