Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Bitó doktor úr és a zigóta méltósága

Hanthy Kinga
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondja Bitó László, nem fér össze az emberi méltósággal az új alkotmánynak az a kitétele, hogy a gyermek köteles gondoskodni a szülőjéről. A méltóság ugyanis az önrendelkezési jogot jelenti, a szülőről való gondoskodás csak a szereteten alapulhat, nem a kötelességen. Ezzel az alkotmányos kitétellel tehát elveszik a jogunkat attól, hogy szívjóságból és szabad akaratunkból cselekedjünk. De mégis az a leglopakodóbb veszély, hogy a kormány az alkotmánynak erre a passzusára hivatkozva elveheti az öregkori nyugdíjat, és mondhatja: tartson el a gyereked! Bitó László szerint értelmetlen az az alkotmánybeli alapvetés is, hogy az emberi élet védelme a fogantatástól kezdődik. A zigótának ugyanis nincs méltósága. Bitó orvos, a zigótakérdésbe tehát érdemben is beleszólhatna, annak ellenére is, hogy Amerikában az élete nagy részét a glaukóma problematikájával töltötte. Ott lett professor emeritus, vagyis nyugdíjas. Azután hazajött, felhagyott tanult mesterségével, és azóta közíró. A közírósággal az a probléma, hogy különféle foglalkozású emberek gondolnak ezt-azt a világról, kisebb-nagyobb orgánumokban közzé is teszik – manapság már ismeretség sem kell hozzá, az internetre bármit fel lehet pakolni –, és ha találkoznak olyanokkal, akik megdicsérik az írást, akkor vérszemet kapnak. És egyre többet írnak. Még magában ez sem baj, mert a papír mindent elbír. Bajjá akkor lesz, amikor ezeket a botcsinálta szakértőket tényleges szakértővé avatják, mondjuk a Klubrádió Hetes stúdiójában. Bitó László itt már Andrassew Iván műsorvezető asszisztálásával és klubrádiós tekintélyével fejtegetheti a véleményét arról, hogy Magyarország viszszatért a XIX. századba. Andrassew sem akar kimaradni, elmondja, hogy ugyanis akkor született túlzottan sok gyerek. A szülők ezzel biztosították az öregkorukat. És még azt is melléteszi a Népszava rovatvezetője, hogy az Orbán-kormány a magán-nyugdíjpénztári rendszer szétrombolásával ledöntötte azt az építményt, amiért évszázadokig vérrel is harcoltak az emberek. Kellene egy kis történelmet olvasgatni!
Lehet, hogy ez így összefoglalva elmegyenge emberek beszélgetésének hangzik, de a valóságban nem az volt. Hanem ijesztő félreértése az értelmiségi szerepnek. Ez a két ember nem ostoba, csak össze van zavarodva. Bitó László például azzal foglalatoskodik, hogy szövegkiemelővel megjelöli az alkotmányban azokat a sorokat, amelyeket gyanúsnak talál, ezeket összeolvassa, és kirajzolódik előtte az alaptörvény készítőinek valódi szándéka. Nincs jobb szellemi állapotban Donáth Ferenc orvos és jogvédő sem, Donáth Ferenc ’56-os elítélt fia, aki Gyurcsány Ferenc előrevetíthető és Nagy Imre tényleges mártíromsága között állít fel párhuzamot a Hetes stúdióban. Nem mellékesen pedig Rákosi Mátyás és Orbán Viktor testmérete, továbbá a gyermekkori frusztrációs és szocializációs zavarok és a diktátori hajlam között. Ezt így, egy könnyű ívben. Szegény Klubrádió!
(Hetes stúdió, Klubrádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.