Következő mérkőzések
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia

BL helyett műtét, lábadozás

Fazekas Nándor nemcsak sportszakmai, hanem egyéb erényeit tekintve is remek kézilabdázó, jó ideje a férfiválogatott első számú kapusa. Az MKB Veszprémben ellenben sokáig várnia kellett erre a titulusra, hiszen az évtized elején Sterbik Árpád, a közelmúltban, a német légióséveket követően pedig Dejan Perics „blokkolta”, de idén végre úgy nézett ki, övé a kulcsszerep. Egészen hétfő estig, amikor csapata edzésén bokatörést szenvedett. Már meg is operálták, így a Bajnokok Ligája-sorozatnak nélküle vág neki a klubja, de a jövő januári Európa-bajnokságra minden valószínűség szerint tökéletesen felépülhet.

Ballai Attila
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hála a hatosnak mint demarkációs vonalnak, kézilabdában legritkábban a kapus sérül meg; ha mégis, akkor is inkább kifutva vagy a bevetődő játékossal ütközve, a meccs hevében, nem pedig edzésen. Kivéve, ha rálép egy kósza labdára, amitől egyensúlyát veszti, és kifordul a bokája. Mint Fazekas Nándoré az MKB Veszprém hétfő esti tréningjén.
„A sérülés mindig rosszkor jön, de ez most különösen rossz pillanatban történt. Nehéz alapozáson vagyunk túl, javában folyik a bajnokság, két hét múlva pedig kezdődik a BL. Most mutathattam volna meg igazán, milyen formában vagyok” – panaszolta klubja honlapján a kapus, aki már ma hazatérhet, és a papírforma alapján másfél hónapos „mankózásra” számíthat. A műtétet végző dr. Mahunka Zsolt megerősítette, hogy ilyen esetben minimum hat hétig teljesen tehermentesíteni kell a sérült testrészt, ezután lehet érdemben beszélni a felépülés ütemezéséről.
Fazekas személyes balszerencséje a veszprémiek baja is, mert bár a magyar bajnokságban az október 29-i, szegedi rangadóig maximum annak áll fenn a veszélye, hogy esetleg nem nyernek tíz góllal, október 2-án rajtol a BL, ami már egészen más szint. Két klaszszis kapust kíván, így a Mirko Alilovic, Liszkai Szilveszter duó számára meg sem adatik a hibázás lehetősége.
Mocsai Lajos vezetőedző szövetségi kapitányi minőségében a januári Európa-bajnokság és az áprilisi olimpiai selejtező szempontjából is kénytelen értékelni a történteket, és ezt tegnapi érdeklődésünkre meg is tette: „A két egészséges veszprémi kapusunkra mindenképpen nagyon komoly felelősség hárul, ezt el kell viselniük, emellett stabilizálniuk kell a teljesítményüket. Kényszerhelyzetben egyébként gyakran megfigyelhető, hogy a játékos a tőle várható produkciónál is többet nyújt, de Alilovic nem véletlenül véd a horvát válogatottban, ő hozzászokhatott a nagy nyomáshoz, a téthez. A jelen mellett persze rögtön nekem is eszembe jutott a jövő, a januári Európa-bajnokság, de azt hiszem, Nándinak ebből a sérülésből decemberre fel kell épülnie. Erős akaratú, nagy mozgásigényű sportoló, a műtét komplikációmentes volt, innentől minden a rehabilitáció minőségétől függ.”
Ami manapság professzionális szinten már egészen másképp zajlik, mint a hajdani, „tokától bokáig gipszben, mozdulatlanul” időszakban. Így aztán ugyan kétségtelenül kellemetlen, hogy Fazekas Nándor két héttel a BL-nyitány előtt sérült meg, de egészen másként hat, ha úgy számolunk: több mint fél évvel az ötkarikás selejtező és tíz hónappal a londoni olimpia előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.