Bojkott

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szerettük volna annyira, úgy tűnik, idén sem lesz békés és nyugodt a tanévkezdés. Jó hír ugyan, hogy ebben az évben nem egy liberális oktatási miniszter minden észérvet semmibe vevő, reformnak nevezett ámokfutása miatt várjuk félve szeptember 1-jét, és nem is egy olyan gyengekezű szocialista oktatási miniszter ül a bársonyszékben, aki néhány éve sokak szerint bábként adta a nevét és az arcát több mint tízezer pedagógus tanévkezdés előtti elbocsátásához. Most a pénzhiány okozza a bajt, de sajnos ez a helyzet is veszélyes.
Jó párszor megtörtént, hogy a pénzügyi gondok miatt egyes települések iskolabezárásra kényszerültek, tanárokat tettek az utcára. Olyan azonban az utóbbi években még nem fordult elő, hogy a gyerekek egy része azért ne kapja meg tanévkezdésre a tankönyveket, mert az önkormányzatok képtelenek kifizetni azokat. A tankönyvterjesztők megelégelték, hogy egyes önkormányzatok még a tavalyi tankönyvek árát sem egyenlítették ki, ezért ultimátumot adtak nekik: ameddig nem róják le tavalyi tartozásukat és az idei előlegszámlát, nem kapják meg az ingyenes ellátásra jogosult gyerekek tankönyveit. Ha nem rendezik az adósságukat augusztus végéig, tízezer gyerek kezdheti könyvek nélkül a tanévet.
A tankönyvesek már két héttel ezelőtt kilátásba helyezték a bojkottot, ám mindaddig, amíg a terjesztők be nem váltották ígéretüket, az önkormányzatok a fülük botját sem mozdították. Nyilvánvalóvá vált: bár a felelősség egyértelműen a nem fizető önkormányzatokat terheli, az oktatási államtitkár nem nézheti tétlenül a helyzetet.
Hoffmann Rózsa pedig lépett. Bejelentette: felveszi a kapcsolatot valamennyi adós önkormányzattal, jelentést kér tőlük, és tárgyal a tankönyvesekkel is. Azért pedig, hogy máskor ne fordulhasson elő hasonló helyzet, címkézett támogatássá teszik a tankönyvek finanszírozására elkülönített állami támogatást, így az önkormányzatok a jövőben nem költhetik el másra ezt a pénzt.
Az államtitkárt sokan és sok mindenért támadják, azt azonban most a kritikusoknak is el kell ismerniük: Hoffmann Rózsa határozottan kiáll a zavartalan tanévkezdéséért. Pedig az államtitkárnak nem lesz könnyű dolga, ha rá akarja bírni az önkormányzatokat, hogy nehézségeik ellenére is fizessék ki a tankönyveket. Az adósságlistát vezető Pest megyében például olyan súlyosak a gondok, hogy a gyermekotthonokban a gyerekek élelmezését is csak adományokból tudják biztosítani, és még az sem biztos, hogy tanévkezdésre zavartalanul működik majd a megyei önkormányzat által fenntartott középiskolákban az étkeztetés. Az önkormányzatnál egyébként az is felmerült, hogy összeszedik a felsőbb évfolyamos, ingyenes tankönyvre jogosult diákok már használt könyveit, és azokat osztják ki szeptemberben újra. Szintén sok pénzzel tartozik a tankönyveseknek Hódmezővásárhely önkormányzata is, ahol Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a polgármester, vagyis a kereszténydemokrata oktatási államtitkárnak még a koalíciós partner egyik „erős emberével” is konfrontálódnia kell a gyerekek érdekében.
Az önkormányzatok garanciavállalása, vagy legvégső esetben egy esetleges gyorssegély kiutalása azonban csak tüneti kezelést lehet, amivel pillanatnyilag elhárítható a veszély, de a probléma továbbra is fennmarad. Az önkormányzatok ugyanis nem azért nem utalják át a pénzt, mert kaszinóra költik, hanem azért, mert annyira alulfinanszírozottak, hogy már a szociális ellátottak élelmezését és a villanyszámlát sem tudják mindenhol kifizetni. A megoldást az iskolák és egyes szociális ellátások állami kézbe vétele jelentheti. De vigyázni kell: hiába más a gazda, ha nem szánnak a feladatokra több pénzt, csak súlyosbodnak a gondok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.