Buzdítás Kolozsvárott

A magyar állampolgárság felvételére és legalább egy idegen nyelv elsajátítására buzdított kolozsvári látogatása során Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő egység kialakítására szólította fel az erdélyi magyar politikai szervezeteket.<br />

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kodály Zoltánt parafrazálva biztatott arra mindenkit tegnap Schmitt Pál Kolozsváron, hogy tanuljanak idegen nyelveket, hogy ezt a tudást felhasználva gazdagítsák anyanyelvüket. Kétnapos Kolozs megyei látogatása során a köztársasági elnök megnyitotta a 7. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, amelynek résztvevői szerinte jelentősen hozzájárulnak a magyarságtudomány gazdagodásához. Schmitt Pál a tanácskozáson jelentette be, hogy védnöksége alá vett a kolozsvári levéltár által felfedezett felbecsülhetetlen értékű dokumentumok közül egy Mátyás királytól származó adománylevelet. Az államfő megbeszélést folytatott négy erdélyi magyar politikai-közéleti szervezet vezetőivel is, akiket egység kialakítására szólított fel, annál is inkább, mivel ősszel népszámlálást, jövőre pedig helyhatósági és parlamenti választásokat rendeznek Romániában. Kifejtette, a négy szervezetnek el kell érnie, hogy mindenki bátran, határozottan vállalja fel magyarságát a lakossági összeíráson, a választások előtt pedig a legmegfelelőbb közös jelöltek felkutatására kell törekedniük a lehető legjobb eredmény érdekében. Az elnök leszögezte: ahogy most a kincses városban, úgy a jövőben, a Sándor-palotában is csak együtt ül le a négy erdélyi szervezet vezetőivel. Schmitt Pál tegnap megtekintette a Kolozsvár közeli Magyarpalatka visszaszolgáltatott református iskoláját, majd ellátogatott a Kallós Zoltán által Válaszúton létesített, a néprajzkutató nevét viselő Mezőségi Néprajzi Múzeumba, továbbá a közel száz kisdiák oktatását ellátó szórványkollégiumba. Kolozsvári látogatása záróakkordjaként az államfő megbeszélést folytatott a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőségével, a kincses város magyar főkonzulátusán jelenlétében erdélyi magyarok tették le az állampolgársági esküt. Schmitt Pál továbbá tizenkilenc erdélyi magyar személyiségnek adott át állami kitüntetéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.