Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Csak csodált labdapattogtatás

Labdajátékok<br /><br />Vasárnap, egyszerre ért véget a litvániai férfi kosár- és az osztrák–cseh közös rendezésű férfi röplabda Eb. Előbbit Spanyolország, utóbbit Szerbia nyerte, s mindkét esemény a magyar válogatott nélkül zajlott. A kosarasoknál a pótselejtezőben véreztek el a mieink, így különösen fájó volt látni a többieket pattogtatni. A nálunk „elfelejtett” röplabdában nagyobb a lemaradásunk.

Deák Zsigmond
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország 2009 után az idén is megnyerte a férfi kosárlabda Európa-bajnokságot, miután a fináléban 98-85-re verte a hatvankét év után újra ezüstérmes Franciaországot. Címvédés legutóbb 1997-ben volt Szerbia révén. A mostani spanyol siker abszolút megérdemelt, hiszen a csoportküzdelmek utolsó körében a törököktől elszenvedett nyolcpontos vereség nem akadályozta meg az A jelű hatosban elért elsőséget, előtte és utána pedig mindig győztek Gasolék. A franciák ellen például kétszer is, a középdöntőben 96-69-re, a döntőben valamivel szűkebben, de biztosan. Az Eb legjobbjának Juan Carlos Navarrót, a Barcelona NBA-t is megjárt klasszisát választották, aki a negyeddöntőben 26, az elődöntőben 35, a fináléban 27 ponttal terhelte meg a riválisok kosarát. Spanyolországhoz hasonlóan Oroszország is csak egyszer kapott ki, viszont a négy között a franciáktól, így maradt a bronzéremnél.
Ránézésre a kontinensviadal legnagyobb meglepetése a vb-ezüstérmes törökök középdöntős elvérzése mellett Macedónia elődöntős szereplése. Ezt a gárdát a tavalyi Eb-selejtezők során a magyar gárda is megverte 85-82-re (igaz, előtte Szkopjéban csúnyán, 37 ponttal kikapott tőle). Sterbenz Tamást, a hazai szakszövetség főtitkárát a szakmai értékelés mellett a mieink fejlődési útjának irányáról és lehetőségeiről is kérdeztük: „Az Eb nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult, annak külön örülök, hogy két szellemes, gyors csapat játszotta a döntőt. Tőlük érdemes átvenni stílusból, sebességből, a látottak alapján a lemaradásunk főképp kondicionális jellegű. A pótselejtezős ellenfelek közül a finneket eleve jobbnak tartottam nálunk, tíz éve tudatos és komoly munkát végeznek utánpótlásszinten is, most nem véletlenül jutottak tovább a csoportjukból. A portugálok viszont győzelem nélkül maradtak, az ellenük elszenvedett vereségekért valóban kár, mert őket le kellett és lehetett volna győznünk. A macedónok negyedik helye valóban meglepetés, de nem hinném, hogy Európa elitjébe tartoznának. Tavaly teher nélkül, felszabadultan sikerült őket felülmúlni, éppen ezt a lendületet hiányoltuk az idén a magyar csapatból. Jövőre nem lesz könnyű dolgunk a 2013-as Eb-selejtezőkön, hiszen az alsó házból hozzánk hasonló erejű gárdák csatlakoznak. A fejlődésünket válogatott és klubszinten a nemzetközi mérkőzések határozzák meg, az ezeken tapasztalt intenzitást kellene a mindennapokba átültetni, hogy sikerrel járjunk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.