Csalással vádolt ügyvéd Tőkésék ellen

Különösen nagy kárt okozó csalással vádolja a román korrupcióellenes ügyészség azt a bukaresti ügyvédet, aki megóvta a bíróságon a Tőkés László által kezdeményezett Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését.

2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tolvajt kiáltó tolvaj történetéhez hasonlít annak a román ügyvédnek az esete, aki feltételezett csalásra hivatkozva néhány hónappal ezelőtt megóvta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzését. A bukaresti Adrian Draghici májusban azért támadta meg a törvényszéken a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szorgalmazott EMNP létrehozását, mert szerinte az alakulat bejegyzését támogató aláírások között hamisak is találhatók. Csakhogy Draghici ellen a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) még áprilisban vádat emelt különösen nagy kárt okozó csalás és bűnszervezet létrehozása miatt Románia legnagyobb villamosenergia-termelő és -kereskedő cégének a perében. A Termoelectrica-dossziéban kilenc ügyvédet, bírósági végrehajtót és vállalkozót állított bíróság elé a nyomozó hatóság – közülük hármat előzetes letartóztatásba helyeztek –, amely szerint a vádlottak 23 millió eurós kárt okoztak az állami vállalatnak és három kereskedelmi társaságnak. Adrian Draghici-ot azzal vádolják, az ügyletben egy kényszervégrehajtás során eljáró ügyvédként teljesen indokolatlanul állított ki számlát 3,8 millió euróról. Különben az ügyvédnek az EMNP elleni óvását elutasította a bukaresti törvényszék, megalapozatlannak tartva a támogató aláírások hamisságára vonatkozó keresetet. Ezzel egy időben Draghici hatalmazta fel Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tanácsadóját és a szövetség bukaresti szervezetének elnökét, hogy áttanulmányozzák a Tőkés-párt dokumentumait a bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.