Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Csatát nyertek az aktivisták

Életük kockáztatásával sikerült megakadályozniuk tegnap az aktivistáknak, hogy elkezdődjön Dale Farm kiürítése. Az Európa legnagyobb ír vándortáborában élő négyszáz érintett ügyéről pénteken ismét tárgyal a londoni felső bíróság.

Győr Ágnes
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megerősítették a védelmi rendszert az aktivisták, ezért tegnap mégsem tudták megkezdeni Európa legnagyobb vándortáborának részleges kiürítését Angliában. A londoni felső bíróság a késő délutáni órákban jóváhagyta az essexi, Basildon határában található Dale Farm négyszáz lakójának kérvényét. Péntekre újabb meghallgatást tűzött ki ügyükben, hogy eldöntse, minden szempontból törvényes-e a Basildon önkormányzata által elrendelt kilakoltatás – jelentette a Sky News.
Mint arról korábban írtunk, Basildon tanácsa hivatalosan tegnap reggel nyolcra tűzte ki a tábor megtisztításának kezdetét. Noha az ír vándorok (Travellers) képviselői az utóbbi hónapokban többször bejelentették, hogy egyikük sem tervezi elhagyni otthonát, hétfőre végül mindössze százan maradtak a Dale Farm illegálisan betelepített részén élők közül. A hatóságok elleni harcukhoz azonban több száz önkéntes csatlakozott a világ számos pontjáról. Mire a nap első sugarai megvilágították a tábort hétfő hajnalban, a Dale Farmot körülvevő, fából, vasrudakból és kocsikerekekből felépített barikádok már megerősítve várták a kilakoltatással megbízott Constant & Co embereit. Többen a táboron belüli tárgyakhoz erősítették magukat, ketten hordóba betonozták a kezüket a helyszínen. Egy tizenkilenc éves lány a nyakát biciklilánccal lakatolta hozzá az egyik kerítéshez. Túloldalára kiírták az aktivisták, hogy ha a szerkezetet megmozdítják, a lány meghal.
Az idő előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a végrehajtók nem merik elkezdeni az akciót. A Dale Farmot körülvevő falak és kerítések mögül napközben reggae-zene hallatszott. Helyszíni források szerint azért, hogy ezzel elnyomják a vándorok a kilakoltatást végző cég készülődésének zaját. Délelőtt újabb kísérletet tettek a basildoni tanács képviselői, hogy a Dale Farmon élőkkel tárgyalóasztalhoz üljenek. A megbeszélések azonban rövid idő alatt holtpontra jutottak.
Ismeretes, Dale Farmot az 1970-es években kezdték el benépesíteni a cigányok és vándorcigányok életmódját követő írek. Az önkormányzat és a helyiek közt tíz éve kezdődött el a jogi csatározás, miután az egyik ír család megvett és beépített egy, már a szomszédos Crays Hill védett zöldövezetéhez tartozó parcellát. Bár az önkormányzattal vívott évtizedes jogi csatát 2009-ben elvesztették az utazók, folytatták a terjeszkedést és az illegális építkezéseket a zöldövezetben. Basildon néhány hónapja döntött úgy, hogy kiürítteti az érintett parcellákat. A tanács korábban felajánlott a lakóknak önkormányzati lakásokat, azokat azonban elutasították a vándorok.
„Csalódottak és ingerültek vagyunk a bíróság döntése miatt” – olvasható Tony Ballnak, a basildoni tanács vezetőjének lapunkhoz eljuttatott levelében. A politikus hozzátette: biztos benne, hogy pénteken sikerül érvényre juttatni az önkormányzat igazát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.