Dick Cheney lebombázta volna Szíriát

2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíria atomerőművének lebombázását javasolta 2007-ben Dick Cheney akkori amerikai alelnök George W. Bushnak – derül ki a republikánus párti politikus jövő héten megjelenő, Az én időmben: egy személyes és politikai memoár című önéletrajzából. A The New York Times által idézett könyvben Cheney azt írja, a washingtoni kormányzatban egyedül ő foglalt állást Szíria megtámadása mellett. „Miután befejeztem mondandómat, az elnök feltette a kérdést: a jelenlévők közül ki ért egyet az alelnökkel. Egyetlen kezet sem láttam a magasba emelkedni” – emlékezik vissza Cheney. A politikus szerint azért ütközött ellenállásba a javaslata, mert mint utóbb kiderült, Irak megtámadása előtt is hibás hírszerzési információt kapott a Fehér Ház az arab ország tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatban. A szíriai erőművekre végül Izrael dobott bombákat 2007-ben.
Emlékirataiban Bush külügyminisztereit is bírálja Cheney: Condoleezza Rice-t azért, mert naiv módon megpróbált nukleáris fegyverekről szóló egyezményt kötni Észak-Koreával, Colin Powell pedig Cheney szerint aláásta Bush tekintélyét azáltal, hogy kritizálta az elnök iraki politikáját, amikor kormányzaton kívüli személyekkel beszélt. Bár Busht határozott, erős és elszánt vezetőként méltatja, Cheney nem titkolja, hogy voltak nézeteltéréseik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.