Duray Miklós ötven éve a célkeresztben

Pataky István
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vastapssal fogadta az Uránia Nemzeti Filmszínház közönsége hétfőn este Koltay Gábor A szabadság ára – Korunk szabadságharcosa, Duray Miklós ötven éve a célkeresztben című dokumentumfilmjét. A telt házas bemutatón jelen volt többek között Schmitt Pálné Makray Katalin, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt külügyi államtitkár és Szili Katalin volt házelnök. Koltay Gábor a filmet felvezető rövid beszédében elmondta, azért várt a bemutatóval mintegy két évig, mert korábban úgy gondolta, a filmet nem szabad bemutatni, hiszen azzal Duray életét veszélyeztetné. „Korunk szabadságharcosa ő” – mondta a film főhőséről a rendező. A produkció a felvidéki magyarság jogaiért évtizedeken keresztül kiálló, s ezért börtönbüntetéssel is sújtott Duray életét követi nyomon, s ezzel párhuzamosan bemutatja a kisebbségben élő közösség hányattatásait, de a magyarságon belüli alantas politikai játszmákat is. Megelevenednek az egykori rendőrségi és börtöncellák, a konspirációs lakások, a titokban tartott helyszínek világa. A filmben közel ötven egykori harcostárs s mai közéleti szereplő szólal meg.
Koltay Gábor néhány nappal ezelőtt a távirati irodának nyilatkozva azt mondta, a rendszerváltozás óta eltelt két évtized arról is szólt, hogy szlovákiai politikai erők – szlovákok és velük együttműködő magyarok – teljesen kiszorítsák Duray Miklóst a politikai életből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.