Eckstein nem marad

A verespataki ciántechnológiás bányaterv kapcsán Traian Basescu román elnökkel támadt nézeteltérése miatt lemondott kisebbségügyi tanácsosi tisztségéről Eckstein-Kovács Péter.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszárvágással oldotta meg a román államfővel a verespataki bányaberuházás kapcsán kialakult markáns véleménykülönbséget Eckstein-Kovács Péter, aki tegnap lemondott kisebbségügyi tanácsadói posztjáról. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa közölte, a bányaprojekt tárgyában adódott nézeteltérés összeférhetetlen tanácsosi munkakörével, ezért döntött a Cotroceni-palotából való távozás mellett. A politikus – akit Traian Basescu 2009 januárjában nevezett ki a frissen létrehozott, a kisebbségi kérdésekért felelős posztra – és az államfő álláspontja közötti különbség az elmúlt időszakban vált hangsúlyossá.
Miközben Basescu leszögezte, hogy a bukaresti jegybank aranytartalékának növelése céljából engedélyezni kell a 300 tonna arany és 1600 tonna verespataki ezüst kitermelését, Eckstein – aki évekkel ezelőtt szenátorként törvénytervezetet készített a ciántechnológia romániai betiltásáért – bírálta a beruházó kanadai–román vegyesvállalat tervét. De szembement saját pártja vezetőségével is, és aláírta a bányanyitást ellenző 77 romániai magyar civil szervezet állásfoglalását, amely tiltakozik a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vezette kulturális minisztérium által jóváhagyott, a projekt számára kedvező régészeti mentesítési bizonylat kibocsátása ellen. Eckstein lapunknak elmondta, továbbra is ki fog állni a bányaterv ellen, s szomorúnak nevezte, hogy Bukarest az RMDSZ-es irányítású minisztériumok révén engedélyeztetné a bányanyitást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.