Életfogytiglan a gyilkos csalónak

Hírösszefoglaló
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta tegnap a Szegedi Ítélőtábla azt a bajai férfit, aki nagy összegű életbiztosításokat köttetett ismerőseivel, majd egy nőt megmérgezett, egy másikat pedig hasonló módon próbált megölni. A másodfokon eljáró bíróság több emberen, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és más bűncselekményekben találta bűnösnek a 31 éves Merész Róbertet, aki a verdikt értelmében legkorábban harminc év fegyház letöltése után bocsátható feltételes szabadságra – írja a távirati iroda.
A szakmunkásképzőt végzett vádlott ellen korábban több büntetőeljárást is folytattak a hatóságok, ezért öt éve elhatározta, hogy bűncselekmények elkövetésével jut jelentősebb összegekhez. Hozzá hasonlóan nehéz anyagi helyzetben lévő ismerőseivel kockázati életbiztosítást köttetett, azt állítotva, hogy a szerződés féléves várakozás után átalakítható befektetési életbiztosítássá, amellyel a bankok rossz adósokat nyilvántartó adatbázisában, a BAR-listán szereplők is hitelhez juthatnak. A férfi rávette a sértetteket, hogy azok az általa megjelölt embereket nevezzék meg a biztosítások kedvezményezettjeiként.
Merész Róbert eltervezte, hogy a szerződések megkötése után, de a hat hónapos várakozási idő letelte előtt megöli a sértetteket, s így szerzi meg az életbiztosítások után járó összegeket. Öt évvel ezelőtt egy huszonegy éves nőt vett rá egy kétszer húszmillió forintos összegű életbiztosítás megkötésére. Néhány hónap múlva egy bajai kávézóba hívta a nőt, majd onnan a férfi lakására mentek, ahol a terhelt a kedvenc likőrjével kínálta meg a sértettet. Az italba azonban mérget tett, s a nő rosszul lett, miután távozott a férfitól, életveszélyes állapotban szállították kórházba, de sikerült megmenteni, idegrendszeri károsodást sem szenvedett.
Merész Róbert hamis papírok segítségével megpróbálta felvenni a biztosítási összeget. Az ügylet azért hiúsult meg, mert a biztosító egyik alkalmazottja a kárigény benyújtása után látta a sértettet, és ezt jelezte is a budapesti központnak, így a pénzt nem utalták ki.
A terhelt 2006-ban egy másik, szintén anyagi nehézségekkel küzdő nőt is rávett, hogy életbiztosítást kössön, a szerződés összege több mint 36 millió forint volt. A sértettet az előbbihez hasonlóan megmérgezte, s a nő néhány nap múlva életét vesztette. A vádlott megpróbálta felvenni a biztosítási összeget, de azt a gyanús körülmények miatt a társaság megtagadta. Merész egy év múlva megtudta, hogy a hatóságok az áldozat exhumálását tervezik. Hamis okiratokkal rávett két férfit, hogy segítsenek neki a holttest kihantolásában, de a csoport feltűnt a helybelieknek, akik értesítették a rendőrséget. Mivel a terheltet másodfokon újabb bűncselekmény miatt is elmarasztalták, a fellebbezések miatt ügye a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.