Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Elhúzódhat Rohác kiadatása

Csibra Tibor
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár több hónapig is elhúzódhat még Jozef Rohác újabb, még mindig folyamatban lévő kiadatási eljárása, Szlovákia egyelőre nem válaszolt hazánk kérelmére – tudta meg lapunk. Mint arról beszámoltunk, a nyár elején derült fény a hibára, hogy a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as megölésével gyanúsított Rohác ellen szóló dokumentumokból kimaradt a lőszerrel, lőfegyverrel visszaélés bűntette. Fenyőt a nyílt utcán, autójában lőtték agyon gépfegyverrel tizenhárom éve, így az említett visszaélésnek mindenképpen szerepelnie kellett volna a gyilkosság aktáiban.
Rohácot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kérésére vették őrizetbe lakhelyén, a felvidéki Léván, miután kiderült, hogy a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált, az elkövető által hátrahagyott, illetve a vádlottól három éve, a Seres Zoltán elleni robbantásos merényletkísérlet miatt elrendelt letartóztatása alatt vett genetikai minták megegyeznek. Nagy port vert fel, hogy az azonosságról szóló dokumentum évekig a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetben porosodott, Rohác így szabadon hazamehetett, miután a Fővárosi Bíróság tavaly felmentette a Seres-ügyben. Az NNI februári kérelme után Szlovákia együttműködő volt, Rohácot áprilisban szállították Budapestre. Bár szakemberek az újabb kiadatást rutineljárásnak tekintették, úgy tűnik, északi szomszédunk hatóságai alaposan megfontolják lépéseiket. Rohác ellen februárban nem volt büntetőeljárás Szlovákiában, de ez nem zárja ki, hogy korábbi ügyeiben esetleg újra nyomozást indítottak a kinti hatóságok.
Bár a kiadatási eljárások lefolytatásáról a jogszabályok rendelkeznek, szakemberek szerint a gyakorlatban ezek időben szinte bármeddig kitolhatók. Nem igaz ez a Fenyő-ügy újabb vizsgálatára, amelyben nyomozati cselekményeket ugyan a kiadatás elhúzódása alatt is végezhet a rendőrség, de ezeket a bizonyítékokat addig nem lehet a dokumentumokhoz csatolni, amíg Szlovákia nem válaszol hazánk kérelmére. Rohácnak a nyár elején mutatta be az NNI az említett, a DNS-egyezőségről szóló aktákat, de a gyanúsítottat azóta nem hallgatták ki, ügyében mindössze annyi történt, hogy meghosszabbították előzetes letartóztatását. Mint arról beszámoltunk, nemrég jelentkezett a rendőrségnél egy tanú, aki Jozef Rohácot látta az 1998-as, négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás helyszínén, de a terheltet nem gyanúsították meg ezzel a bűncselekménnyel, számláján jelenleg csupán a Fenyő-gyilkosság szerepel. A férfi tagadja, hogy köze lenne a merénylethez, és nem tett nyilatkozatot az ügyben, amelynek rajta kívül egyelőre más gyanúsítottja és tanúja sincs. Az ügyet ismerő szakemberek szerint elképzelhető, hogy a szlovák hatóságok kiadatási eljárása akár hónapokig is eltarthat még, ami azt is jelenti, hogy addig áll a Fenyő-ügy érdemi vizsgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.