Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Elsodorta a válság a dán kormányt

Hírösszefoglaló
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggelre hivatalossá vált a dán jobboldal veresége; a csütörtöki általános parlamenti választásokon az ellenzéki szociáldemokraták vezette koalíció erősebbnek bizonyult. Az egy évtizedes jobbközép vezetés már nem tudott új ötletekkel előállni, a választókat pedig az iszlámellenességnél az idén jobban érdekelte a gazdasági válságra adott válasz. A szociáldemokrata párt és az ország első női miniszterelnöke, Helle Thorning-Schmidt két szövetségesének, a Szocialista Néppártnak és a szociálliberális Radikale Venstre pártnak köszönheti a győzelmet. A hirtelen népszerűséget szerzett szélsőbaloldali Piros-Zöld Szövetség külső támogató lehet.
Az új koalíciónak csupán minimális a többsége a 179 fős parlamentben, ám ez a fölény is elég ahhoz, hogy a konzervatív–liberális pártok kisebbségi kormányát kívülről befolyásoló (és arra időnként különböző törvényjavaslatokat rákényszerítő) populista Dán Néppárt elveszítse erejét. A leváltott kormánynak ezeket a szélsőjobboldali ihletésű törvényeit is áttekintik – ígérte Thorning-Schmidt, ennek következtében valószínűleg jelentősen gyengülnek majd a külföldi bevándorlókkal szembeni korlátozások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.