Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Építőipar: egyeztetésre vár az ágazat

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levéllel fordult Orbán Viktorhoz a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesülete; a szervezetek azt kérik: tárgyalhassanak a miniszterelnökkel, valamint a kormány építőipar jelenéért és jövőjéért felelős gazdaságpolitikusaival a magyar építőipar jövőjéről. A nyílt levél szerint a szervezetek az építőipar ágazati súlyának megfelelő szakmai kormányzati képviselet létrehozásáról tárgyalnának a kormánnyal, valamint arról, hogy hogyan lehetne megtartani az építőipari munkahelyeket, és újakat létrehozni.
A szervezetek érdemi és azonnali intézkedéseket szeretnének a lánctartozás felszámolására, illetve büntetőjogi fellépést a tisztességtelen gazdasági szereplők ellen, és erkölcsi, anyagi elégtételt a tönkretett vállalkozók számára is. A mozgalom a vállalkozói hitelezéssel, hitelbedőléssel kapcsolatos problémákról is egyeztetne a kabinettel. Az MMV a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten közzétett adataira hivatkozva megjegyzi: hónapról hónapra drámai mértékben romlik az építőipar helyzete, és ha ez így folytatódik, a nyilvántartott munkahelyek száma az ágazatban 340 ezerről akár 250-260 ezerre csökkenhet az év végéig.
Az ágazat teljesítménye évről évre kisebb. Júliusban több mint tízszázalékos volt például a visszaesés, miközben Európában már bővülést jeleznek a mutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.