Ezermilliárdos igazítás

Uniós csúcsra emelkedik az áfa felső kulcsa, nő az egészségügyi járulék, eltörlik az adójóváírást, és elbocsátások várhatók – derült ki a 2012-es országvédelmi költségvetés tervezetéből, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismertetett. A jó hír az, hogy kivezetik a félszuperbruttót, és a büdzsében soha nem látott mértékű tartalékokat különítettek el a kockázatokra, továbbá némi vigasz az is, hogy a munka nélkül maradók állami védőernyőt kapnak.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maximális biztonságra törekvő jövő évi költségvetés számait 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezte meg a kormány – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. – A költségvetésbe átvezettük az USA-tól Japánig világszerte látható lassulás jeleit. Ez nagyon óvatos, reális számítás – jegyezte meg a tárcavezető. Mint mondta, a kormány továbbra is 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol 2012-re.
– Magyarország arra vállalkozik, hogy megvédje költségvetését a nagyobb hiánytól. A 2,5 százalékos hiány lehetővé teszi az államadósság csökkenését 2012 végére 72 százalékra, így a kamatkiadások a GDP 3,8 százalékáról 3,6-re esnek vissza – ismertette Matolcsy.
Annak érdekében, hogy a deficitet leszorítsa a kormány, olyan intézkedéseket vezet be, amelyek terheit közvetve az egész ország megérzi. Az áfa felső, 25 százalékos kulcsa jövő évtől 27 százalékra emelkedik (az 5 és a 18 százalékos kulcs változatlan marad), továbbá számos egyéb bevételnövelő intézkedés várható. A következő évtől a minimálbér másfélszereséért kell egészségügyi járulékot fizetni, illetve másfél százalékponttal emelik a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot is.
*
A kormány német mintára bevezeti a baleseti adót, amit a visszaeső károkozó gépkocsivezetőkre vetnek ki, a játékadót kiterjesztik az online területre is, és a cégautók adóját 40 százalékkal növelik. Mindebből következik, hogy valamelyest drágul az élet Magyarországon. Erre a kormány is számít, a tárcavezető tegnap bejelentette, hogy 3,8 százalék helyett 4,2 százalékos inflációt várnak jövőre.
Az szja-val kapcsolatban a lakosság számára kedvező és kedvezőtlen döntések is születtek: a félszuperbruttó kivezetése azt jelenti, hogy ezentúl az adót nem kell a jövedelemnél magasabb összegért fizetni, ugyanakkor az adójóváírás megszüntetése miatt másrészről elveszítenek egy kedvezményt az emberek. – Olyan rendszert dolgoztunk ki, hogy senki nem járhat rosszul – fűzte hozzá ez utóbbi bejelentéshez Matolcsy. A sok fájdalmas intézkedés mellett pozitív hír, hogy a közszférából elbocsátott 5500 dolgozó bekerül egy védelmi programba.
A kormány által már jóváhagyott 2012-es költségvetés-tervezet intézkedéseivel az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul 2012-ben, ami nagyjából megfelel az elemzők által emlegetett kiigazítási igénynek. A Széll Kálmán-terv 550 milliárdos kiigazítást tartalmazott, tehát ennél 250 milliárddal többet hoz a büdzsétervezet. A nagyobb takarékosságra – a miniszter elmondása szerint – azért van szükség, hogy az általa említett számítások „betonbiztosak” legyenek. A 750 milliárdból nagyjából 300 milliárd forintot tesznek majd ki a kiadáscsökkentések, a fennmaradó 450 milliárd adóemelésekből, továbbá adózási kiskapuk bezárásából adódik össze. Matolcsy szavaiból kiderült, hogy az idei 250 milliárdos stabilitási alapot a jövő évi büdzsébe is betervezték, ezzel együtt összesen 1000 milliárdos hatással számolhatunk.
Az előre nem látható kockázatok kezelésére a költségvetés készítői a szokásos 100 milliárdos általános és 50 milliárdos árfolyam-kockázati tartalék mellett egy 150 milliárdos országvédelmi alapot is elkülönítettek. Ez utóbbira az áfa-emelés nyújt fedezetet. – Az utóbbi 21 évben nem volt arra példa, hogy ilyen mértékű tartalékkal készüljön fel az ország a veszélyekre – fűzte hozzá Matolcsy. – A költségvetés tervezetét e hó 30-án benyújtják a parlamentnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.