Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fehérgyarmaton rajtolt a Start program

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először a fehérgyarmati kistérségben indul el a több ezer embernek munkát adó Start munkaprogram – jelentette be Papp Károly (képünkön), a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára. A Fehérgyarmat vonzáskörzetében fekvő 46 településen összesen 1074 ember bevonásával indulhat el a foglalkoztatás. A helyi program lebonyolítására erre az évre csaknem 450 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyből a foglalkoztatottak munkabérét és járulékait, illetve az eszközöket finanszírozzák.
Az országosan bevont települések csaknem negyede Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol Fehérgyarmaton kívül további öt kistérség csatlakozhat a mintaprogramhoz. Papp Károly tájékoztatása szerint az ország huszonhat bevont kistérségében 525 települést érint a kistérségi mintaprojekt, amelynek kezdetén mintegy háromezer ember számára biztosítanak napi nyolcórás foglalkoztatást. Az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek.
A hét elemből álló program elsősorban a mezőgazdasági tevékenységekre, így az állattenyésztésre és növénytermesztésre fókuszál, de földutak és patakmedrek rendbetételében, belvízelvezető rendszerek karbantartásában, illetve illegális hulladéklerakók felszámolásában is részt vesznek a foglalkoztatottak. Az önkormányzatok és a közintézmények fűtésére biomasszakazán-program indul, és központi szervezésben közutak rendbetétele és karbantartása is elkezdődik a térségekben.
Emellett Hevesben erdőtelepítési, Dombrád térségében kerékpárút-építési, az államhatár mentén pedig határjelek és határnyiladékok tisztítására irányuló programok kezdődtek. – A Nemzetgazdasági Minisztérium által az év elején elindított közfoglalkoztatási programba szeptember elejéig 206 ezer embert vontak be – jelentette ki Papp Károly.
– A Start munkaprogram nem a végállomás a munkanélküliek számára, hanem a kiindulás: innen tudnak majd továbblépni – mondta Orbán Viktor a Metropol napilapnak adott interjújában. A miniszterelnök kifejtette: a kísérleti programok legsikeresebbikét januártól tömegesíteni fogják, így 2012-ben a Start-munkában foglalkoztatottak számát felviszik 200 és 300 ezer fő közé. – Föltett szándékom, hogy a ciklus végére minden ember számára, aki ma jövedelempótló támogatást kap, a segély helyett a segélynél magasabb fizetéssel járó Start-munkát adjunk. Ma 595 ezer ember kap 28500 forint jövedelempótló támogatást. Nekik kínálunk majd nettó 48 ezres fizetéssel járó Start-munkát – közölte a kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.