Fékezhetetlen texasi bozóttűz

Miközben Texas nagy része lángokban áll, addig a Mexikói-öböl partvidékén a Lee trópusi vihar okozta árvizekkel küszködnek. A tűzben ezer lakóház megsemmisült, Gladewater közelében egy aszszony és másfél éves kislánya életét vesztette, amikor a lángok elérték a lakókocsijukat.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel ezer ház égett porrá az elmúlt időszakban Texasban, ahol egyszerre több tucat erdő- és bozóttűz is tombol. A gyorsan terjedő lángokat a rendkívüli szárazság mellett a térségbe érkezett Lee trópusi vihar szele is táplálta, a tűzoltók napok óta próbálják útjukat állni, egyelőre nem sok eredménnyel.
Texas állam történetének legsúlyosabb „erdőtűzidénye” a mostani katasztrófa, amelyben több mint negyvenezer hektár növényzet megsemmisült. A sziklás, cédrus- és píneaerdőkkel borított vidéken a tűz tanyákat, kerítéseket emésztett fel. A texasi erdészeti szolgálat hétfői bejelentése szerint tavaly novembertől mostanáig rekordkiterjedésű, összesen 1,4 millió hektáron pusztítottak a lángok, és ezer lakóépület vált a martalékukká.
Austin főváros közelében, Bastrop körzetben ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát, négyszázan közülük átmeneti szállásokon találtak menedéket. A legsúlyosabb károk a hatezres lélekszámú Bastrop városában keletkeztek, ahol tegnap is 250 tűzoltó küzdött az égig érő lángoszlopokkal. A tűz nem jutott el Austinig, de közvetlen közeléből ezer embert kitelepítettek. Itt 25 ház égett porrá, a fővárostól nyugatra, Travis környékén legalább huszonnégy. Az erdőtűz áldozatokat is szedett, Texas állam keleti részén vasárnap meghalt egy asszony és 18 hónapos kislánya, amikor Gladewater közelében a lángok bekebelezték mobil házukat. Rick Perry, Texas kormányzója közölte, hogy megbecsülni sem lehet, mikorra sikerül megfékezni a tüzek terjedését. Csak az elmúlt hét végén 63 újabb tűzfészekről érkezett jelentés. A kormányzó, akiről azt tartják, hogy szerinte a globális felmelegedés csupán hatalmas átverés, tavaly áprilisban nemzeti imanapot hirdetett meg, amikor a texasiak esőért fohászkodtak.
Eközben a Lee hurrikán végigsöpört Louisiana, Alabama és Mississippi államokon, New Orleansban fél méter eső esett, de a károk nem közelítik meg a hat évvel ezelőtt Katrina által okozottakat. Louisiana állam kormányzója tegnap rendkívüli állapotot hirdetett ki a természeti csapások miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.