Fenékig tejföl

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még arra, hogy tojást fogyasztani a magas koleszterinszint miatt kifejezetten káros? Ez a szemlélet már a múlté, bebizonyosodott, hogy hiedelem. Mostanában a közétkeztetésben, menzákon a hivatalos ajánlások szerint viszszafogják nemcsak a túlzottan sózott, édesített ételek felszolgálását, hanem többek közt a normál tejfölét is. Felrémlett: mi lesz, ha a hamburgeradó által sújtott termékek körébe is bekerülhet az úgymond zsíros, és ezért egészségtelennek kikiáltott tejföl. A végén megérjük, hogy a tiltott szerek listájára valahogy bejátssza magát a zsírdús tej is. Pedig a helyzet az, hogy a tejszínnek és tejfölnek „normális állapota” a húszszázalékos zsírtartalom. Ahogyan az általunk fogyasztott tehéntej esetében is az a természetes, ha 3,5 vagy még több százalékos. Aki persze kizárólag áruházi, szupermarketi katalógusokból és reklámokból állítja össze az étrendjét, annak ez újdonság. Bízunk azonban abban, mégsem az az általános, hogy a csalfa marketingnek bedőlő emberek a zsírszegény termékeket keresik mindenütt. Valami perverziónál fogva ugyanis azt a balhiedelmet gyökereztették meg, hogy amiben alig van zsírtartalom, ehetetlenül száraz, nincs íze, az az egészséges.
Sokan nem képesek megkülönböztetni a természetes zsiradékot a nem természetestől. Erről az oktatás és a multinacionális tömeghülyítés tehet. No de állami szintre mégse emelkedjen az analfabetizmus! Különben megérnénk, hogy megbüntetnék a teheneket tartó gazdákat, amiért túl zsíros tejet szopnak a kisborjak, és ugyanilyen egészségtelen táplálékot küldenek a kereskedelmi forgalomba. Hatóságilag megkövetelnék előbb-utóbb, hogy vizezzék a tehéntejet? De hát nem efelé tartunk azáltal, hogy már azt tekintik jó tejnek, ami zsírszegény? Éppen azért fölözik le, hígítják mesterségesen, hogy segítsék a multik által dotált „lightőrületet”. Nem szívesen folytatjuk az utópisztikus falanszterrémálmot, de ha konzekvensek lennének a természetes tápanyagok üldözői, pórul járhatnának a csecsemők is. Hisz az egészségesnek álcázott irracionalizmus oda vezethetne, hogy eltiltanák az anyákat a szoptatástól. Vagy megbírságolnák őket, amiért természetes, magas zsírtartalmú tejjel táplálják porontyaikat ahelyett, hogy tápszereket öntenének beléjük? Ugye ez azért mégsem következhet be?
Kifogásolhatnák a reformélelmiszerek zászlóvivői a természetes cukortartalmakat is. Már látjuk lelki szemeinkkel, amint kampány indul az egészségtelen gyümölcsfogyasztás vadhajtásainak visszanyesése érdekében. Hisz mennyi cukor van egy almában, fürt szőlőben vagy őszibarackban! Pfuj! Bezzeg a szénhidrátmentesített gyümölcsitalok! Azokkal nincs ilyen probléma. Álorvosokat is toboroznának a reklámklipekhez, akik bizonygatnák, mennyivel táplálóbbak a gyümölcstelenített gyümölcslevek.
Még nem tartunk eme kommerciális horrornál. A normális állapotok elősegítéséhez azonban az is szükségeltetik, hogy lehetőleg a termelői, teljes és úgynevezett zsírdús – azaz természetes zsírtartalmú – tejet, tejfölt és más tejterméket keressük az áruházak polcain vagy a piacokon. Hiába kerülnek valamivel többe, a bennük lévő tápanyag miatt fajlagosan mégis jóval olcsóbbak. Így nem véletlen, hogy ezeket a – többnyire hazai – készítményeket drágábban kínálják az áruházakban. Érdekes módon a magyar áruknál mindig valamivel olcsóbbak a szlovák, szlovén vagy más származási helyű portékák. A műtejek, műtejfölök dömpingjét már ne is emlegessük. Ez sem véletlen. Ha már összehasonlítási alapja sem lesz a fogyasztóknak, milyen az igazi magyar mezőgazdasági termény és termék, akkor köszönt a bevásárlóközpontokra, multiláncokra az aranykor.
Nekünk marad a vaskor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.