Fizetni kell a távozóknak

2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két lényeges ponton változott a felsőoktatási törvény koncepciójának korábbi, augusztus végén kiszivárgott változata – tudtuk meg. A birtokunkba került, információink szerint a vasárnapi kormányülés elé beterjesztett változat megerősítette korábbi értesüléseinket: bekerült a tervezetbe az államilag finanszírozott képzésben végzett fiatal diplomások külföldi munkavállalásának szankcionálása, illetve módosult a felsőoktatási intézmények működésére vonatkozó rész is, amelynek értelmében a jövőben csökkenhet az önálló felsőoktatási intézmények száma.
A koncepció szerint a jövőben az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalja, hogy az állami támogatás fejében a diploma megszerzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig (például 10 év alatt legalább 7 évet, 20 év alatt 15 évet) Magyarországon dolgozik. Ennek nem teljesülése esetén az állami ösztöndíj formájában felvett és a képzésért befizetett összeget köteles visszatéríteni. A koncepció leszögezi azt is: azokon a képzéseken, ahol a társadalmi szükségletek nem indokolják a szerződések megkötését, a képzési költség teljes összegének megtérítésével önköltséges képzést lehet szervezni.
A koncepció másik része szerint néhány éven belül csak tudományegyetemek és főiskolák működhetnének a jövőben. Átmenetileg az egyetem besorolású intézményi kategóriát is létrehozzák, ám néhány év alatt az ilyen intézmények tudományegyetemi besorolást nyernek, főiskolává alakulnak, magánintézménnyé válnak, integrálódnak vagy megszűnnek. Most csak négy tudományegyetem van, miközben 15 állami egyetem működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.