Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Folytatódik a szíriai vérengzés

Hírösszefoglaló
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek tüntettek Szíriában országszerte a péntek déli imádság után, hogy eltökéltségüket hangoztassák: addig nem tágítanak, amíg Bassár el-Aszad rendszere meg nem bukik. A délután közepéig 12, más források szerint 17 ember vesztette életét a biztonsági erők lövéseitől.
Az elnyomó intézkedések ellenére utcára vonultak a tüntetők az északkeleti Deir ez-Zórban, a közép-szíriai Homszban, a déli Deraában, amely a rendszer elleni tüntetések kiindulópontja volt március közepén, és a Földközi-tenger partján fekvő Latakia tartományban – jelentette az MTI. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű, londoni székhelyű ellenzéki csoport szerint az előző 24 óra 17 halálos áldozata közül a legtöbben, tízen az északi Dzsabal az-Závia településen estek el. A szíriai biztonsági erők a pénteki ima után tüzet nyitottak az utcákra áramló tömegre egy Hama melletti faluban. A hatósági fellépésben hatan meghaltak, és tízen megsebesültek. A szíriai hadsereg a múlt héten kezdett nagyszabású offenzívába az ország északnyugati részén fekvő Hama városának környékén, hogy elejét vegye a demokráciapárti tüntetéseknek, továbbá hogy felkutassa a Bassár el-Aszad elnök hadseregét elhagyó katonákat. ENSZ-adatok szerint a tüntetések márciusi kezdete óta több mint 2600 ember halt meg, 70 ezret állítottak elő, több mint 15 ezer a fogvatartottak száma, és több ezret eltűntként tartanak nyilván. Bejrútban úgy tudják, hogy a válság kezdete óta csaknem ötezer szíriai menekült a szomszédos Libanonba. Szíriai kormányadatok szerint 1400 körül van a halottak száma, s ennek mintegy fele a biztonsági erőkből kerül ki.
A szíriai ellenzék igyekszik megszervezni magát, egyelőre nem sok sikerrel. Isztambulban az utóbbi napokban nemzeti tanács megalakítását jelentették be a rendszer elleni küzdelem megszervezésére. Egy másik csoport szíriai Átmeneti Nemzeti Tanács néven működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.