Franciaország:kiújult a vita az eutanáziáról

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem osztogattam a halált, hanem enyhíteni akartam a menthetetlen betegek szenvedését és hozzátartozóik fájdalmát – nyilatkozta tegnapi bírósági meghallgatásán Nicolas Bonnemaison. Az ötvenéves francia orvost rendkívül kiszolgáltatott személyek megmérgezésével vádolják, az ügyészség szerint április és augusztus között legalább négy, idős betegnek adott be végzetes hatású, a légzőizmok bénulását okozót injekciót.
A Bayonne városi kórház sürgősségi osztályán dolgozó férfi ellen az intézmény vezetői még augusztusban tettek feljelentést, miután egyik 92 éves páciense feltűnően gyorsan, kórházba szállítása után rögtön meghalt. Az orvost augusztus közepén szabadlábra helyezték, az ügyész erre reagálva kérte tegnap, hogy vegyék előzetes letartóztatásba. Erről döntés csak jövő héten várható. Bonnemaisont tegnap a családján kívül több tucat szimpatizáns is elkísérte a bíróságra. Kihallgatásakor a férfi azt vallotta, hogy egyedül, kollégái és a hozzátartozók tudta nélkül döntött úgy, hogy elősegíti az idős, menthetetlenül beteg páciensei halálát. Az ügyész és a védő párharcában elhangzott: a férfi sorozatban követte el tettét, azaz sorozatgyilkosról van szó, míg a védő jelzésértékűnek nevezte, hogy egyetlen hozzátartozó sem tett feljelentést ellene.
Idén januárban a francia parlament elvetette az eutanázia legalizálását, így Bonnemaisont akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik, ha az ellene felhozott vádakban bűnösnek találják.
A történtek sokkolták a francia közvéleményt, hiszen a jelek szerint sem a betegek, sem hozzátartozóik nem kérték a kegyes halált, az orvos önállóan döntött így. A városi kórház attól tart, hogy Bonnemaison miatt megrendül a páciensek bizalma, ráadásul az illetékes orvosi kamara úgy döntött, a férfi eljárását nem ítéli el, s nem tesz feljelentést ellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.